ZETApress

hírportál

Új híd a Dunán ? 15+1 híd Budapesten

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum szervezésében Új híd a Dunán ? 15+1 híd Budapesten címmel nyílt új időszaki kiállítás tegnap a budai Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjteményben. A kiállítás mától szeptember 15-én szombatig látogatható a II. kerületi Bem József utca 20-ban keddtől szombatig 10 és 16 óra között.

Nemcsak a Galvani utca ? Illatos út vonalában megépítendő Új Duna-híd nemzetközi tervpályázatának munkáit mutatja be, hanem Budapest páratlan hídjainak kultúrtörténeti aspektusait is. ? Fontos, hogy Budapest új hídja erőteljes állítás legyen a város déli peremén, valami, ami egyszerre öleli át a várost, sugároz erőt, lendületet, dinamizmust, méltóságot. A nyertes pályamű ezen feltételeknek messzemenőkig megfelel ? mondta Fürjes Balázs, Budapestért és a fővárosi agglomerációért felelős államtitkár, a tervpályázat bíráló bizottságának elnöke a nyertes pályaműről. ? Urbanisztikai szempontból a leginkább kidolgozott pályamű, egyszerre építészeti és városképi jel, de tradicionális és funkcionális hídszerkezet is, túlkapások nélkül ? méltatta az UNStudio és BuroHappold Engineering tervét Vitézy Dávid, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója, egyúttal a bíráló bizottság közlekedési szakértője.

A Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjteményben Fürjes Balázs, Budapestért és a fővárosi agglomerációért felelős államtitkár és Vitézy Dávid, a Közlekedési Múzeum főigazgatója nyitotta meg a főváros hídjait bemutató új tárlatot. A kiállításon megtekinthetjük az Új Duna-híd nemzetközi tervpályázat összes, vagyis mind a 17 pályaművét, sőt a fővárosi hidak szerepéről, a város közlekedésére gyakorolt sokrétű hatásukról is képet kapunk. A látványterveket infografikák, animációs filmek, hibrid fotók és történeti tárgyak kísérik, melyek segítségével a látogató a budapesti városfejlődés összefüggésrendszerébe illesztheti nemcsak a tervezett hidat, hanem a főváros már meglévő hídjait is.

A Közlekedési Múzeum és a Kultúrgorilla kurátori csapat koncepciója szerint a budapesti Duna-hidak története egyben Budapest történetét is bemutatja. A hidak az innováció lenyűgöző példái, melyekre teljes joggal lehetünk büszkék városunkban. Létrehozásukat mindig élénk viták követték, sokszor évekig, sőt évtizedekig kellett várni, mire az első álmokból tervek, majd valós hidak születtek. A kész hidak aztán Budapest infrastruktúrájának szerves részévé váltak, szerepük azonban minden korban több volt az átkelés biztosításánál. Nem csak a közlekedést segítik, és ezzel egész városrészek életét változtatják meg, hanem jelképként, látványosságként is funkcionálnak. Vagyis egy új híd létrehozásával mindig változik, formálódik a város is. A Budapest területén meglévő 15 hídhoz most egy új csatlakozik.

Szóljon hozzá!