ZETApress

hírportál

Xantus Géza Terézvárosban

Xantus Géza erdélyi festőművész: A végtelen felé című kiállítása nyílt meg tegnap délután a Kárpát-haza Galéria rendezvényeként. Köszöntőt mondott: Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, a kiállítás védnöke. A kiállítást megnyitotta: Hegedűs Enikő művészettörténész.

A május 23-án szerdáig látható kiállítás kurátora: Tóth Norbert, a Forrás Művészeti Intézet igazgatója. Közreműködő művészek: Juhász Zoltán népzenész és tanítványa, Tóth Andor voltak. Az estet Takács Bence Ervin előadóművész moderálta a Teréz körúti Forrás Galériában.

Xantus Géza 1958. december 17-én született Csíkszeredában. 1982 ? 1986 között kezdte el művészeti tanulmányait, mestere Beczásy Antal. 1995-ben fejezte be teológiai tanulmányait, a budapesti Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karán szerzett diplomát. 1999 ? 2003 között római ösztöndíjas. 2003 ? ban a római Accademia di Belle Arti festészeti karán végzett, mestere Prof. Nunzio Solendo. Tagja a rotterdami Continental Art Egyesületnek, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének (MAOE), a Román Képzőművészek Szövetségének (UAPR) és a Barabás Miklós Céhnek (BMC). A csíkszeredai Studio 9 művészcsoportosulás egyik alapító tagja.

Egyéni kiállítások ? válogatás: Kiel, Helsinki, Budapest, Róma, Gyergyószentmiklós, Marosvásárhely, Csíkszereda, Temesvár, Arad, Nagyvárad. Csoportos kiállítások ? válogatás: Hong Kong, Torino, Sapporo, Barcelona, Varsó, Maastricht, Budapest, Belgrád, Ostrów Wielkopolski, Rocca di Cave, Frascati, Csíkszereda, Arad, Ia?i, Marosvásárhely, Bukarest, Esztergom.

Alkotásai megtalálhatóak Magyarország és Erdély számos templomában, egyházi épületében, többek között a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia budapesti kápolnájában, a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnáziumban, az Avas ? Déli plébániatemplomban, a szatmárnémeti Szent Család templomban, a csíkszeredai Szent Ágoston templomban, a kolozsvári Szent István templomban, a kisjenői plébániatemplomban, a szegedi Jézus Szíve templomban. Ő készítette a szatmárnémeti római katolikus püspöki palota helyreállításának belsőépítészeti terveit és a Gyimesi Kálvária bronz dombormű sorozatát. Több külföldi kiállításon díjazták, 2003-ban a Premio Internationale Beato Angelico-díjat vette át.

? A háromdimenziósnak tapasztalt világunkon túlmutatóan egy további, transcendens dimenziót szeretnék ábrázolni. Megfogalmazásom érdekében gondolati síkon a feltámadt Krisztus misztériumát veszem alapul, aki tanítványait a bezárt ajtókon keresztül látogatja meg, kitapintatja sebhelyeit, hús-vér emberként mutatkozik és anélkül, hogy felismerhetősége változna áthalad a szilárd formákon. Ezáltal elénk tárja annak tényét, hogy létezik egy olyan dimenzionális világ, amelyet a ma embere még nem ismer. Ennek a felsejlő valóságnak vizuális bemutatására keresem a képzőművészet adta lehetőségen belül a kifejezési formát ? mondta Xantus Géza a megnyitón.

Szóljon hozzá!