ZETApress

hírportál

Hírességek a Mikve Galériában

Garay Nagy Norbert művészete több hazai hírességet is elragadott. Több mint száz képe van világszerte. Készített portrét Mr. Khalaf al Habtoorról, a Burj Al Arab tulajdonosáról, de van festménye Jenson Button Formula?1-es pilótánál, illetve a Vatikán is őrzi egyik korai munkáját.

Garay Nagy Norbert festőművész a délután megnyílt kiállításán egyedi módon mutat be hazai hírességeket. A művész által létrehozott réalité pliée stílus az elmúlt évek alatt Demján Sándort, Csepregi Évát, Pásztor Annát, Náray Tamást és Boateng Kármen Stephany-t, a Virtuózok sztárját is elragadta. Budapest új kiállítóterében, a Budai várbeli Mikve Galériában több hazai hírességről készült festményt is felfedezhetünk. Garay Nagy Norbert festőművész alkotásainak lényege, hogy soha nem hatnak a képei véletlenszerűnek, munkái messziről fotónak tűnnek, közelről viszont egyértelmű, hogy ecsettel készültek.

? Fontosnak tartottam, hogy olyan emberekről készítsek képet, akiket nemcsak művészként tisztel a közönség, de emberekként is különlegesek. Szerettem volna, mindenkit olyan szituációban ábrázolni, ahogy amúgy nem találkozhatunk velük. Náray Tamást sokszor a divat csillogó világából, tökéletes ruhakölteményeiről, könyveiről ismerhetjük, a festményen viszont a hétköznapi oldalával találkozhatunk. Mindezzel ellentétben Annáról árad az extravagancia, így természetesen a róla készült mű is erről árulkodik. Hatalmas megtiszteltetés volt számomra, hogy Boateng Kármen Stephanie zongoraművész pedig nemcsak hogy igent mondott a felkérésemre, de 20 éve növesztett haját a festmény kedvéért levágta nullás géppel, éppen ezért a róla készült alkotáson, rövid és hosszú hajjal is látható, mindezzel megmutatva a benne lévő kettősséget is, mely zongoraművészetében egyaránt jelentkezik. Ő maga is egy kísérletező alkat, aki nagyon sok modern zenét játszik a klasszikus zenéken belül is. Szeret akár különböző műfajokat vegyíteni, így nem meglepő, hogy könnyen megtaláltuk a közös hangot ? mesélte Norbert.

? A hírességekről készült alkotásokon kívül, a tárlat különlegességét jelentik a réalité pliée stílusban készült festményeim, melynek lényege, hogy bár a divat magazinok képein látható valóság sokszor tényleg gyönyörű, de egy bizonyos gyűrődés mindenben és mindenkiben ott van, hiszen folyamatosan kapjuk az élettől a nehézségeket, a problémákat, a leckéket, melyek sok mindenre megtanítanak minket. Rájöttem, hogy az újságok lapjait, borítóit, ily módon újra is hasznosíthatom azzal, ha egy műtárgyat készítek belőlük ? folytatta a művész.

Garay Nagy Norbert kiállítását május 10-én csütörtökig láthatja a nagyközönség, a Budai Vár új kiállítóterében, a Mikve Galériában, melyben 28 festménnyel találkozhat a nagyközönség. A tárlat hétfő kivételével a hét minden napján 10 és 18 óra között ingyenesen látogatható. Garay Nagy Norbert vezetett tárlatvezetései előzetes bejelentkezés után május 3-án és 10-én csütörtökönként 17 órakor kezdődik.

Szóljon hozzá!