ZETApress

hírportál

Grafikák a Teréz körúton

Angyalossy Sándor kárpátaljai grafikusművész, építész: Vonal, sík, harmónia című kiállítása nyílt meg tegnap este a terézvárosi Forrás Galériában. Köszöntőt mondott: Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, a kiállítás védnöke. Ünnepi beszédet mondott: Csebikin Andrij Volodimirovics, az Ukrán Nemzeti Művészeti Akadémia elnöke.

A kiállítást Kopriva Attila művészettörténész, festőművész, az MTA külső tagja nyitotta meg. A március 27-én keddig látható tárlat kurátora: Tóth Norbert, a Forrás Művészeti Intézet igazgatója. Közreműködött: Szokolay Dongó Balázs Prima-díjas népzenész. Az est moderátora: Takács Bence Ervin előadóművész volt.

Angyalossy Sándor kárpátaljai grafikusművész, építész 1951. április 23-án született a kárpátaljai Tiszaújlakon. Középiskolai tanulmányait követően a Lembergi Mezőgazdasági Főiskola építészeti szakán szerez diplomát. Már az iskolai évek alatt megmutatkozik érdeklődése a művészetek iránt, aktívan foglalkozik rajzolással és zenével. A főiskolát követően Munkács város önkormányzatánál építész, majd főépítész pozícióban dolgozik. 2014-ben vonul nyugdíjba Kárpátalja főépítészeként.

A közös múlt és örökség megőrzésének belső kötelezettségéből fakadó, évtizedeken át tartó munkájának köszönhetően sikerül visszaadni Munkács városának barokk-szecessziós kisvárosi hangulatát. Építészi teendői mellett hű marad a képzőművészethez, művészetekhez. Alkotásaiban a vonalak és az egymást metsző satírozott síkok harmonikus egységet képeznek. A forma és a tartalom mély szimbiózisban ötvöződnek mind tájképein, mind a szakrális témájú műveiben. Művészetét gyakran inspirálja a zene, mely máig meghatározó életében. Aktív tagja a Rusznákok népzenei együttesnek, hangszere a brácsa.

A 2000-es évektől festészettel is foglalkozik. A festményei eltérnek a megszokott grafikai impresszióktól, az expresszivitás és absztrakció határán formálódnak. Grafikái rendszeresen láthatóak városi, megyei, országos, valamint nemzetközi kiállításokon. Gondolatvilágát, látásmódját nagyban befolyásolják a Hollandiában, Budapesten és Moszkvában, képzőművészeti szimpóziumokon szerzett tapasztalatok. Kínában, Hollandiában, Magyarországon, Kárpátalján rendezett alkotótáborok meghívott művésze.

2006-tól tagja az Ukrán Képzőművészeti Szövetségnek. Tagja az Ukrán Építészek Szövetségének, Ukrajna Érdemes Építésze (2005), országos Ogijenko-díjas művész a monumentális művészet ágazatban (2010), valamint birtokosa az Erdélyi Béla és Boksay József nevével fémjelzett megyei művészeti díjnak (2008). Műveit számos galéria és múzeum őrzi Ukrajnában és határain túl. ? Az alkotás öröme isteni áldás, ami felelősséggel jár, és nem tűri a hazugságot! ? vallja a művész úr.

Szóljon hozzá!