ZETApress

hírportál

Amerikába pályáztak

Hungary Emerging-csoportBemutatták a közönségnek a Hungary Emerging program nyerteseit. Tíz művész utazó kiállításon képviseli a magyar kortárs képzőművészetet az Egyesült Államokban ? tudtuk meg a mai sajtóreggelin a Vörösmarty utcai Bródy Stúdió I. emeletén.

A Magyar Foundation of North America által kiírt és az Art Market Budapest, Közép- és Kelet-Európa vezető nemzetközi művészeti vására közreműködésével szervezett pályázatra több mint 160 Magyarországon és külföldön élő magyar képzőművész nyújtott be jelentkezést. A neves amerikai és magyar szakemberekből álló zsűri által kiválasztott tíz művész alkotásai többek között New York, Chicago, Miami jelentős művészeti vásárait is érintő utazó kiállításon mutatkoznak be 2018-ban az amerikai közönségnek. A Hungary Emerging program célja, hogy magyar művészek számára bemutatkozási lehetőséget biztosítson az Egyesült Államokban és különleges válogatás formájában hívja fel az amerikai közönség figyelmét a magyar kortárs képzőművészetre.

Az amerikai alapítvány által az Art Market Budapest nemzetközi képzőművészeti vásár keretében 2017 októberében meghirdetett Hungary Emerging pályázatra beérkezett 160 feletti jelentkezés a képzőművészet szinte valamennyi ágát felöleli, a legfőképpen festményekből, fotókból, grafikákból és szobrokból álló anyag a rendkívül széles választékból való válogatás lehetőségét biztosította a zsűri számára. A pályáztatás lezárását követően a zsűri döntéséről az Alapítvány Terézvárosban adott tájékoztatást. A Hungary Emerging programban való részvételre a zsűritagok a következő művészeket választották ki: Batykó Róbert, Biró Dávid, Fajgerné Dudás Andrea, Horváth Ágnes, Horváth Lóczi Judit, Pol Kurucz, Mezősi Ágnes, Regős Benedek, Saxon Szász János, Tóth Angelika.

? A Magyar Foundation of North America hálás azért a rendkívüli érdeklődésért és támogatásért, amely a Hungary Emerging kezdeményezést már eddig is kísérte. Az Alapítvány programjának célja, hogy platformot teremtsen Magyarországon és az ország határain túl élő magyar művészek számára az amerikai közönség előtti bemutatkozásra, a nemzetközi piacra kerülésre, illetve hogy a magyar kortárs képzőművészek által képviselt színvonal és alkotói tehetség nagyobb figyelmet kapjon az Egyesült Államokban ? mondta az eredményhirdetésen Craig Engle, a Magyar Foundation Kuratóriumának tagja.

? Köszönettel tartozunk az Art Market Budapestnek a program elindításában és népszerűsítésében való közreműködésért. A képzőművészek és a művészeti szakma megszólításában nyújtott támogatásuk nagyban hozzájárult a program színvonalának emeléséhez. A Hungary Emerging folytatásának részleteit ezúttal is az Art Market Budapest keretében 2018 októberében tervezzük bejelenteni ? tette hozzá Jo Anne Barnhart, a Magyar Foundation ügyvezető igazgatója.

? A Hungary Emerging program különlegessége és hatékonysága abban rejlik, hogy a zsűrizésben részt vevő vezető amerikai szakemberek meghatározó szerepet játszottak a művészek kiválasztásában, így olyan kiállítás utazik a tengerentúlra, amely számíthat az ottani közönség érdeklődésére. Az Art Market Budapest szívesen működik közre olyan nemzetközi programok létrehozásában, amelyek Magyarországot színvonalas, inspiratív művészeti forrásként, kulturálisan vonzó úti-célként segítenek bemutatni ? emelte ki Ledényi Attila, az Art Market Budapest alapító-igazgatója.

Szóljon hozzá!