ZETApress

hírportál

Társasjátékok Óbudán

Te jössz?! címmel nyílik kiállítás a társasjátékokról február 15-én csütörtökön 18 órakor a Kiscelli Múzeum templomterében ? tudatta Gucsa Magdolna közösségkapcsolati munkatárs. Az április 29-én vasárnapig látható kiállítás kurátorai: Bartók Flóra és Molnár Borbála. Részletek idekattintva olvashatók.

A társasjátékozás napjainkban virágkorát éli. A kiállításon bebarangoljuk a társasjátékok világát az Országos Kaszinótól a szabadulószobákig, a lépegetős játékoktól a propagandajátékokon át a Pandemicig. Vigyázat, interaktív!

Mi is az a társasjáték? ? Alig több mint 100 éve olyan játékokat neveztek így, mint a bújócska, a zálogosdi, a barkochba vagy az ügyességi és sportjátékok. Azóta az elemekből felépíthető-variálható táblák, a játékosok által irányított komplex karakterek, a filmszerűen összetett sztorik korát éljük.

Szimbólumok nyomában

Ki hinné, hogy a malomjáték ábrája a barlangrajzokig visszavezethető? Hogy a világ sorsát arany játéktáblán eldöntő germán istenek, vagy az egyes napok szerencséjét a naptáron való kockázással biztosító egyiptomiak a mai spílerek és gémerek elődjei?

Grafikusok, művészek

A játéktervezők munkáját is megismerhetjük a fennmaradt iratok és tervrajzok alapján. Egyes társasjátékok olyan neves művészek keze alól kerültek ki, mint Bortnyik Sándor vagy Pályi Jenő. Pályi mint a Piatnik alkalmazásában álló grafikus, plakátok és könyvillusztrációk mellett a ’30-40-es években számos társasjátékon is dolgozott. Az államosítás után létrehozott Játékfelülbíráló Bizottság szigorú ideológiai ellenőrzése alatt folyó munkába is bepillanthatunk.

A főváros a játékokban is feltűnik

Hol csak egy-egy helyszínt, máskor egész Budapestet bebarangolhatjuk a táblán. A kártyalapokon és a játékterepen felbukkanó helyek nemcsak a város fejlődésének egy pillanatát illusztrálják, hanem a korszak ideológiáját is tükrözik. Míg az 1930-as években kiadott játékban hátat fordítva kellett elfutnunk a ’48-as osztrák parancsnok, Hentzi-emlékművétől, addig az államosítás után az úttörőtáborba vezették utunk a budai hegyvidéken játszódó társasok.

Kapcsolódó programok

Játékosok napja a Játszóház Projekttel február 17-én szombaton 10-től 20 óráig, melyről Facebook-oldalukon olvashatunk. A Te jössz?! Kiállítás a társasjátékokról című tárlatunk alkalmából hosszú nyitva tartással és sok társasjátékkal várjuk látogatóinkat. A Játszóház Projekt közreműködésével megelevenedik a Kiscelli Múzeum barokk szoborcsarnoka, ahol a legújabb és legnépszerűbb mai társasok kipróbálására lesz lehetőség játékos kedvű felnőtteknek, gémereknek és gyerekeknek egyaránt. Játékra fel! Belépő: 1600 Ft/800 Ft, mellyel a kiállítás is megtekinthető. Regisztrálni lehet a kapcsolat@kiscellimuzeum.hu emailcímen, de nem kötelező.

Dobókockával a múzeumban február 25-én vasárnap 10:30-tól 12 óráig. A Te jössz?! Kiállítás a társasjátékokról című tárlatunkból inspirálódva zsebtársast készítünk. A mini-játék során a múzeumban kell végiglépkedni, és ha a szerencse is mellénk szegődik, rejtekajtók és titkos folyosók segítségével rövidíthetjük meg a célhoz vezető utat. De vigyázat! A múzeum csapdákat is rejt, amik akár egyenesen a startvonalhoz is visszarepíthetnek. A foglalkozást Fatér Anna képzőművész vezeti, a játék egyedi terv alapján készül. Minden résztvevőnek egy társasjáték-alapot biztosítunk. A foglalkozást 6 éves kortól ajánljuk. Belépő: 2400 Ft/fő, mellyel a kiállítás is megtekinthető. Regisztráció kötelező a kapcsolat@kiscellimuzeum.hu emailcímen maximum 20 főnek!

Szóljon hozzá!