ZETApress

hírportál

Rettegett mester Józsefvárosban

Bakonyi MihályBakonyi Mihály (1933?2016) a rettegett, a tisztelt, a szeretett mester című kiállítás nyílt tegnap 18 órakor a Józsefvárosi Galériában. A március 6-án keddig látható tárlatot Sipos Endre művészetfilozófus nyitotta meg. Verset mondott Fábián Gyula költő.

Bakonyi Mihály festőművész, művésztanár mindig a természeti élményből indul ki, s alapos grafikai és színtanulmány nyomán kezdi el a képeit építeni. A legelvontabb festményeit is áthatja a szülőföld, az alföldi táj szeretete, éltető ereje, a formák tiszta rendje, a színek fénnyel átitatott gazdagsága.

1957-től a Képzőművészeti Főiskolán Papp Gyula növendéke volt. A művészeti és pedagógiai pályáján egyaránt hű maradt a konstruktív szemlélethez; a képépítés törvényeit szisztematikusan alkalmazta, expresszív kifejezési módján keresztül emberi drámákat jelenített meg. A festői alkotómunkája és a pedagógiai alkotótevékenysége kiegészítette egymást. Tanítványok százait indította el a művészeti pályán. A hétköznaponként 09-től 18 óráig látható kiállítását a Bakonyi Mihály Baráti Társaság és a Magyar Művésztanár Társaság rendezi. Február 14-én szerdán 18 ótától Sipos Endre vezetésével kerekasztal beszélgetés lesz, melynek témái: Bakonyi Mihály művészpedagógiai módszerei, a tanítványok élménybeszámolói lesznek.

Szóljon hozzá!