ZETApress

hírportál

A FeHoVa negyedszázada

FeHoVa 2018Változatos programokkal, szakmai előadásokkal, versenyekkel, bemutatókkal ünnepli a hónap közepén fennállása 25. évfordulóját a Kárpát-medence legnagyobb fegyver- horgász- és vadászkiállítása (FeHoVa), ahol több mint tíz országból várhatóan mintegy 300 kiállító mutatja be a legújabb eszközöket és módszereket ? közölte délelőtt Ganczer Gábor Budán.

A Hungexpo vásárközpontban mintegy 40 ezer négyzetméteren mutatják be a kiállítók az érdeklődőknek az újdonságokat és a hagyományokat. Így például a jubileum tiszteletére Vajdahunyad várának titkai címmel a múzeum rejtett kincsei lesznek láthatóak. Széchenyi Zsigmond barátja, Windisch-Grätz herceg trófeagyűjteményének legszebb darabjait pedig Álmaim vadászháza címmel állítják ki ? mondta el a Zugligeti úti Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója.

A kiállítás díszvendége Románia. Bemutatkoznak a látogatóknak keleti szomszédunk vadász- és kiránduló területei, díjnyertes trófeái. Látható lesz továbbá az ország első horgászfotó-kiállítása a Jubileumi FeHoVa horgászverseny legjobb képeiből. Az egy éven át tartó verseny díjátadója a kiállításon lesz, a Horgászszínpadon. A kiállítást február 15-én csütörtöktől 18-án vasárnapig tekinthetjük meg a kőbányai Hungexpo Vásárközpontban.

A vezérigazgató jelezte: a vásárközpont a 2021-es Budapesti Vadászati Világkiállításra megújul. A beruházás, amely tartalmazza két új pavilon felépítését és egy konferenciaközpont kialakítását, valamint a teljes környezet megújítását, tízmilliárd forintos nagyságrendű, amelyet a Hungexpo és a kormány közösen finanszíroz, de a projektnek még nincs elfogadott költségvetése ? tette hozzá.

A FeHoVa fontos esemény, különösen fontos, hogy minél több fiatal ismerkedhessen meg testközelből a vadászattal, a természeti környezettel ? fogalmazott Marghescu Tamás, a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács (CIC) vezérigazgatója. Sajtóérdeklődésre hozzátette, hogy az afrikai sertéspestis terjedésének megállítására nem a vaddisznók gyérítése jelenti a megoldást, hiszen a kórokozót egyes vélemények szerint a madarak is terjeszthetik, hanem a megfelelő higiéniai feltételek megteremtése és annak széleskörű megismertetése az emberekkel.

Dérer István, a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) elnökhelyettese arról beszélt, hogy a horgászat egyre népszerűbb Magyarországon, amit az is mutat, hogy a friss adatok szerint mintegy 440 ezren hódolnak ennek a kedvtelésnek az országban. A gyerekek között is egyre népszerűbb ez az elfoglaltság, közülük mintegy 60 ezren horgásznak. Hogy számuk még inkább növekedjen, a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával a múlt évben a MOHOSZ programot indított a horgászat tanórán kívüli iskolai népszerűsítésére. Emellett a 25. Jubileumi FeHoVa kiállításon külön bemutatót tervez a MOHOSZ saját standján az elmúlt negyedszázad különleges sporteseményeiből és FeHoVa-pillanataiból, továbbá előadásokat szervez szakírókkal és közönségtalálkozókat hirdet a horgászat hazai nagyköveteivel.

Szóljon hozzá!