ZETApress

hírportál

Tápláléklánc Budavárban

A Budapesti Metropolitan Egyetem Vizuális Kommunikáció Intézetének METU Graphic Passage + Tápláléklánc című kiállítása és a Tápláléklánc-pályázat díjátadója lesz holnap 16 órától az Országos Széchényi Könyvtárban, a budavári Szent György tér 4-5-6-ban ? tudatta Kubik Elvira PR & kommunikáció & média.

Köszöntőt mond: Július Gyula, a METU Vizuális Kommunikáció Intézetének vezetője. A kiállítást megnyitja, és a díjakat átadja: Pinczehelyi Sándor képzőművész, a Tápláléklánc-pályázat zsűrijének elnöke. A kiállítás megtekinthető: február 17-ig keddtől szombatig 10 és 18 óra között. A kiállítás megtekintése ingyenes.

Dupla kiállítással indítja az évet holnap délután a Budapesti Metropolitan Egyetem Vizuális Kommunikáció Intézete. A tárlat két részből áll, egyrészt a METU Tápláléklánc pályázatára beérkezett, középiskolások által készített alkotásokból válogattak, másrészt grafikai képzéseik legkiemelkedőbb alap- és mesterszakos hallgatóinak munkáit mutatják be. A METU és a Magyar Plakát Társaság közösen kiírt Tápláléklánc grafikai pályázatára 135 feltöltött pályamunka érkezett, a zsűri többkörös szavazata alapján a kiállításon összesen 30 alkotó 36 munkája látható. A díjazottak kilétére a díjátadó-megnyitó keretében január 27-én 16 órakor derül fény. Ekkor kerül átadásra a kategóriánkénti három díj és a közönségdíjak is.

A döntőbe bekerült pályaművek mellett néhány, a pályázatra reflektáló METU-s hallgatói munka is kiállításra kerül. A METU Graphic Passage keretében a Képalkotás és a korábbi Képi ábrázolás alapszak, valamint a Tervezőgrafika alap- és mesterszak hallgatóinak munkáiból összeállított válogatást láthatja a nagyközönség. A kiállított alkotások felölelik a grafika szerteágazó területeit, így az arculattervezéstől, a csomagolástervezésen át a betű-, könyv-, játéktervezésig számos féléves feladat és diplomamunka is megtekinthető majd.

A kiállításon többek között látható lesz Szakos Dániel, a METU Grafika területének hallgatói nagykövetének Serpenta betűtípusa, vagy például Sásdi Laura varázslatos mesekönyve, amelyben egy kis krokodil utazását követhetjük nyomon. Találkozhatunk Fülöp Orsolya egér hősével, Mázlival, a matrózzal, aki egy hajótörést túlélve egy lakatlan szigeten köt ki. Kálmán Luca interjúkötetén keresztül a Vajdaságból Budapestre vezető életutakat ismerhetünk meg, Prakfalvi Anna műszaki rajzokból készített illusztrációi pedig Boris Vian: Tajtékos napok című könyvének fiktív motívumait, jeleneteit eleveníti meg.

A kiállítást három esemény kíséri

Január 31-én szerdán 16 és 18 óra között Mi is a vizuális kommunikáció? Ismerd meg a Tervezőgrafika szerteágazó területeit! címmel három témát járnak körül a meghívott oktatók és hallgatók. Az első blokkban az Arculat- és brand-építés, A társasjátékok vizuális megjelenése, a másodikban a Betűtervezés és kalligráfia, Az írott szöveg képi világa, majd végül az Illusztráció és alkalmazási területei, Könyv- és plakátkultúra kerül górcső alá. Február 8-án csütörtökön és 17-én szombaton 16 és 18 óra között Séta és játék a Passage-ban címmel tárlatvezetésen vehetnek részt az érdeklődők és a játszóházban kipróbálhatják a kiállított társasjátékokat is. További információk idekattintva olvashatók.

A Budapesti Metropolitan Egyetem

Magyarország legnagyobb művészeti képzési portfolióval rendelkező felsőoktatási intézményében két karon, 4 fő képzési területen (kommunikáció, üzlet, turizmus, művészet) folyik az oktatás. A folyamatosan bővülő magyar és angol nyelvű képzési kínálatban jelenleg közel 80-féle képzés közül válogathatnak az egyetem iránt érdeklődők. A Metropolitannek jelenleg több mint 7500 hallgatója van, akik 2011-től már nemcsak a fővárosban, hanem Hódmezővásárhelyen, a főiskola Regionális Tudásközpontjában is folytathatják tanulmányaikat.

Az intézmény 2001 óta meghatározó és folyamatosan növekvő szereplője a hazai felsőoktatásnak. Képességfejlesztő tréningrendszere egyedülálló itthon. A Metropolitan jelenleg közel 140 külföldi intézménnyel tart fent partneri kapcsolatot több mint 40 országban. A 2009-ben indult művészeti képzéseken jelenleg 15 alap- és 8 mesterszak közül választhatnak a leendő hallgatók. A Művészeti képzések partnere többek között: az Umbrella, az Europa Design Hungary Zrt, Nanushka, az Origo Film Studio, a Lengyel Intézet, az Iparművészeti Múzeum és az ATV.

Szóljon hozzá!