ZETApress

hírportál

Táj-Tér-Kép a Lónyay utcában

Táj-Tér-Kép címmel tegnap 18 órakor a norvég hónap programjának keretén belül fotókiállítás nyílt a ferencvárosi Gregersen Art Point Galériatermében, a Lónyay utca 31-ben. Két generáció téren, időn és technikákon átívelő képein a norvég táj foglalja keretbe ember és építészet és természet viszonyát.

Negyedszázad választja el egymástól azt a két tanulmányutat, amelyeket a most együtt bemutatott fotósorozat dokumentál. Zsitva Tibor építész, fotográfus analóg fényképezőgéppel a kezében járta be Norvégia északi vidékét. Mizsei Anett építész doktorandusz huszonöt esztendővel később digitális kamerával folytatta a sort. E generációs, technológiai, idő- és térbeli stafétaváltás bemutatása az építészet és a fotográfia kedvelőit is kalandos északi utazásra invitálja.

Az emberi léptéken túli táj és a hol vele dacoló, hol beilleszkedő ember alkotta építészet adja a közös alapot: Zsitva Tibor analóg fotográfiái hagyományos nagyítási eljárással a norvég vidék színeire, Mizsei Anett szigorúan fekete-fehér digitális nyomatai annak táji és épített struktúráira fókuszálnak. A két látásmód megjelenése egy térben egyszerre példázza a generációkon átívelő tudásátadást és az azon keresztül történő kapcsolódási pontok felismerésének, tudatosításának fontosságát.

A két építész-fotós és a GAP Galéria a kiállítással Gregersen Gudbrand, a norvég származású Magyarországon alkotó kiváló mester, többek közt a komáromi Erzsébet híd, az Országház, a Szépművészeti Múzeum szerkezeteinek építője emléke előtt is tiszteleg. A kiállítást Markó Balázs DLA habil, a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karának dékánja nyitotta meg.

Szóljon hozzá!