ZETApress

hírportál

Oszmán géniusz Budapesten

Az Isztambuli Interkulturális Művészeti Párbeszéd Egyesület (Ä°KASD) rendezésében a Török Köztársaság elnöki hivatalának védnökségével és Budapesti Nagykövetségének együttműködésével létrejött MatrakçÄą Nasuh, a XVI. század géniusza című kiállítás mától látható a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Magyarországra érkeztek MatrakçÄą Nasuh XVI. században élt géniusz oszmán hadjáratokról készült miniatúrái. A MatrakçÄą Nasuh, a XVI. század géniusza című tárlatnak ? amelyet a 2015-ös Antalya-i G20-találkozó résztvevői is láthattak ? Szarajevó, Belgrád, Isztambul, Bécs, Tokió, Párizs, Róma és Washington után tizedik és egyben utolsó állomása Magyarország, ahol annak idején Nagy Szulejmán szultán örök nyugalomra lelt. A kiállítást december 28-án csütörtökig a budapesti Magyar Nemzeti Múzeumban láthatják az érdeklődők.

Beste Gürsü, a tárlat kurátora tizenkét török művésznő alkotásait válogatta be a kiállítás anyagába Sevim Ersoyjal az élen. Ezek a modern falicsempe képek MatrakçÄą Nasuh: Süleymanname ? Tarih-i Feth-i Şiklo? Estergon ve Istol-Belgrad (Szulejmán könyve ? Siklós, Esztergom és Székesfehérvár meghódításának története), illetve a Beyān-Äą Menāzil-i Sefer-i ?Irāḳeyn-i Sulᚭān Süleymān Ḫān (Szulejmán szultán iraki hadjáratának története) című munkáiban fennmaradt miniatúra városképek nyomán készültek. Nasuh versgyűjteményének sorait díszes, kalligrafikus feliratokon festették meg; egy modern vászon pedig a polihisztor által művelt tudományokat ábrázolja. Összesen mintegy 41 mű mutatja be Törökország gazdag történelmét és művészetét az érdeklődő közönség számára.

Miközben a török történelem eddig kevésbé ismert géniuszának erényeit a művészet különböző ágai közvetítik, a látogatók Nasuh miniatúrái segítségével végigkísérhetik Szulejmán szultán nagy hadjáratait, és betekintést nyerhetnek a XVI. századi Oszmán Birodalom történetébe, valamint művészeti és politikai életébe. Az 1571. október 7-ei lepantói csata is képbe kerül, melyről a 2006. október 8-ai szentbeszédben hallottam az Üllői úti Örökimádás templomban. Három hete került nyilvánosságra az őszödi beszéd, túl voltunk a tévészékház ostromán, egymást érték a tüntetések Gyurcsány ellen, ám ő keményen tartotta kormányfői pozícióját.

A tárlat kísérő könyve MatrakçÄą Nasuh: Tarih-i Sultan Bayezid (Bajezid szultán története) című munkájának fakszimiléjét és annak latin betűs török nyelvű átiratát is tartalmazza. A Topkapi-palota könyvtárának 1272. számú kézirata a Török Turizmus és Autóklub jóvoltából jelenhetett meg nyomtatásban. A Török Kulturális és Idegenforgalmi Minisztérium Szépművészeti Igazgatósága A XVI. század török zenéje címmel zenei albumot jelentetett meg; a Török Posta különleges MatrakçÄą emlékbélyeget és képeslapot adott ki, a törökországi UNESCO pedig a projekt katalógusát készítette el annak kapcsán, hogy MatrakçĹ Nasuh halálának 450. évfordulóját az UNESCO is beiktatta a nemzetközileg ünnepelt évfordulók közé.

A Török Kulturális és Idegenforgalmi Minisztérium Filmművészeti Igazgatósága támogatta az Art and Life Production gyártásában készült Oszmánok csillaga: Matraki című dokumentumfilm megvalósítását, amelyet Budapesten a kiállítás tegnapi megnyitóján láthattunk először. A filmvetítésen túl a megnyitón elhangzott dr. Sinan Genim: Matrakç Äą Nasuh és városai című előadása is.

Szóljon hozzá!