ZETApress

hírportál

Egri tanár Ferencvárosban

H. Tóth László sokat tud EgerrőlH. Tóth László: Megtalált kontrasztok című festmény- és szoborkiállítása nyílt tegnap este a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjteményben. A Ráday utca 18-ban november 25-én szombatig látható tárlatot Sipos Endre festőművész nyitotta meg.

Az Egerben élő H. Tóth László festészetének témája a körülötte lévő világ. Elsősorban a táj: erdők, hegyek, tavak, patakok, fák képeinek tárgyai, de némely festményén közvetlen környezetének egy-egy szegmense, épületfragmentumok, házfalak, kapurészletek, ablakok is megjelennek. Az 1966-os egri születésű képzőművész munkamódszerében alapvetően a hagyományos festészeti technikák, azon belül is az olajfestésben rejlő gazdag lehetőségek kiaknázása motiválja. Alapos felkészültsége kísérletező és kereső attitűddel párosul. Folyamatosan bővíti festészeti ismereteit, hogy minél behatóbban megismerhesse, és minél sokoldalúbban alkalmazhassa az általa kedvelt olajfestészeti eljárást, amely újabb és újabb technikai, formai és tartalmi megoldásokhoz vezeti.

Már a primer látvány visszaadására törekvő kezdeti képeit is a lendületes és pasztózus festékrétegeket egymásra halmozó festői módszere által expresszív hatások jellemezték. Fokozatosan egyre szűkebb kivágatú kompozíciókat alkotva elmozdult a naturális ábrázolástól. Képei a látványelemekből kiindulva, azok egy-egy szegmensére fókuszálnak, és a rusztikus, sokszor festőkéssel felhordott, valamint a dekoratívan alakított felületek, illetve formák ütköztetésével a valóság és az absztrakció határán mozognak ? írta dr. Szeifert Judit művészettörténész a tavaly kiadott 25 ? 50 című albumban, melyben a Bornemissza Gergely Szakközép-, Szakiskola és Kollégium akkor 50 éves tanárának 1991 és 2016 között alkotott képei és szobrai láthatók.

Szóljon hozzá!