ZETApress

hírportál

Meséink a múlt századból

Krikovszkyné Péter Mária festőművész (1917-1975) gyermekeknek készült képeiből nyílt kiállítás ma 11 órakor az Aranytíz Kultúrház földszinti Átrium Galériájában születésének 100. évfordulója alkalmából. A november 25-én szombatig látható tárlatot Krikovszky Péter, az alkotó fia nyitotta meg és tárlatvezetés közben tragikus sorsú édesanyjáról mesélt.

S miért volt tragikus? ? Mert Csengery utcai III. emeleti függőfolyosójuk leszakadt vele együtt, s 58 évesen elhunyt. Nem volt ideje rendezni életművét, így ez a gyermekeire: Máriára (1941-2013) és Péterre (1944-) maradt. 130 akvarell és 30-40 olajfestmény maradt utána ? hallottuk a délelőtti megnyitón. A kiállított tárgyak között iskolai rajztankönyveket is láthattunk, mert Péter Mária rajz-tanárnőként végzett 1940-ben, majd a Vörösmarty utcai általános iskolában tanított. Elsőtől 8. osztályig minden évfolyamnak készített könyvet, melyben a rajz szeretetére igyekezett nevelni tanítványait. Fotóink Rósa István felvételei.

Láttunk kifestőkönyveket is, melyben gyermekkorom kedvenc meséit ? János vitéz, Piroska és a farkas, stb. ? fedeztem fel. Akkoriban a könyv egyik oldalán színes kép volt, míg a szemben lévő oldalon lévő rajzot nekünk kellett a színes kép mintájára kifesteni. Mária könyvei nem ilyenek, bennük csak a festésre váró rajzok vannak, de színes képek nincsenek. Mint Péter elmondta, édesanyja ezzel is a gondolkodásra nevelt. Ne másoljuk a megadott színeket, hanem saját elképzelésünk alapján válasszuk meg azokat. Akkoriban még ritkaság volt a színes tévé, most már a fekete-fehér az elképzelhetetlen, s aki sokat ül a képernyő előtt, annak nem alakul ki önálló képi színvilága, hanem csak a meglévőt tudja másolni!

Szóljon hozzá!