ZETApress

hírportál

Kétszáz éve két keréken

Kétszáz éves kétkerekűKétszáz éves a futógép. A Közlekedési Múzeum szakmai estet és családi napot rendez az évforduló alkalmából. Az előbbi szeptember 29-én pénteken 17 órakor, az utóbbi szeptember 30-án szombaton 10 órakor kezdődik a Bem József utcai Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjteményben ? tudatta Tímár Irén PR menedzser.

Idén épp kétszáz éve, hogy Freiherr Karl von Drais 1817. júniusban bemutatta, majd augusztusban szabadalmaztatta Laufmashiene, azaz futógép elnevezésű találmányát. Ennek apropóján a Közlekedési Múzeum méltó módon kívánja megidézni azt az eseményt, mely keretében Drais újonnan bemutatott szerkezetével megtette első útját útján a Mannheimi városházától a szomszédos Schwetzingen település lóváltó állomásáig, majd vissza. A kerékpár őseként számon tartott masinával a 15 km-es utat a feltaláló kevesebb mint egy óra alatt tette meg.

A Közlekedési Múzeum szeptember 29-én pénteken szakmai nappal, majd 30-án szombaton a kisgyermekes családoknak is kedvezve ingyenes családi nappal állít méltó emléket e jeles eseménynek. A színes programoknak a múzeum tagintézménye, a Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény biztosít helyszínt. A tematikus napok mellett az intézmény egy megemlékező kiállítást is tervez, melynek megnyitójára szintén a pénteki szakmai napon kerül majd sor. E kiállítás keretei között öt eredeti futógép tekinthető meg, szintén az Öntöde csarnokában október 14-én szombatig.

A kiállítás a kerékpár feltalálásának és kezdeti elterjedésének körülményeit ismerteti, valamint a közlekedési szokásokban, társadalmi szerepekben és kapcsolatokban végbemenő átalakulásokat. A megemlékező összeállítás azért is különleges, mert a Magyarországon található összes autentikusnak tekinthető futógép-másolatot egyszerre állítják ki. Ezeket a járműveket ilyen összeállításban még soha láthattuk együtt. Minden tárgy magyar tulajdonú, közülük három múzeumi tárgy, kettő pedig magántulajdonban van.

A futógépeket kezdetben használója testméreteihez (lábainak hosszához) igazodóan egyedileg készítették. Később állítható ülésmagassággal, különböző magasságúak számára is használható járműveket építettek. Hölgyek számára külön változatot készítettek, mely hosszú szoknyában is használható volt. A futógépezés főképp a fiatalok körében volt kedvelt szórakozási forma, közösségformáló ereje a mai napig tovább él a kerékpározásban. Drais futógépét számos grafikán ábrázolták, de korábbi ábrázolásokon is szerepelnek vázra szerelt kerekes szerkezetek, már a XVII. század óta találkozhatunk kerékpárszerű ábrázolással.

A Közlekedési Múzeum lelkes múzeumpedagógusai ismét színes programokkal készülnek az szeptember 30-án szombaton 10 órától kezdődő családi napra. A látogatók kipróbálhatják a papírból készült futóbiciklit, megtervezhetik és meg is építhetik a jövő kerékpármodelljeit, melyeket különböző animációs technikákkal életre is kelthetnek. A kreatív családi műhelyben emellett a kicsik és nagyok biciklit és bukósisakot dekorálhatnak, de elkészíthetik saját látványos és egyedi kerékpáros kiegészítőiket is. Azok a családok, akik kerékpárral érkeznek a helyszínre tombolasorsoláson vehetnek részt és Közlekedési Múzeumos ajándékokat vihetnek haza. Mindkét program ingyenes.

A péntek esti kiállításmegnyitó programja: Pódiumbeszélgetés Somogyi Miklós olimpiai bajnokkal, Szuromi György korábbi kerékpárversenyzővel, Halápi Sándor velocipéd világbajnokkal, Tarapcsák Péterrel a Magyar Motorsport Szövetség Old Timer Szakágának vezetőjével és Hidvégi János muzeológussal. Moderátor: Legát Tibor. A futógép története ? szakmai tárlatvezetés. Művészi terem-kerékpárosok fellépése. Kötetlen beszélgetés a meghívott vendégekkel. A szombati családi nap programja: Papírból készült és valódi futóbiciklik kipróbálása. Alkotóműhely: Készítsd el a jövő kerékpármodelljét! Bicikli és bukósisak-dekorálás, egyedi kerékpáros kiegészítő készítés. Ha kerékpárral érkezel, részt vehetsz a tombolasorsoláson és Közlekedési Múzeumos ajándékokat nyerhetsz!

Szóljon hozzá!