ZETApress

hírportál

Megnyílt a 78. OMÉK

Koccintás szakévalA magyar agrárium több mint kétszázezer magyar gazda egész éves értékteremtő munkájának eredménye ? mondta Kövér László házelnök délután Kőbányán a 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) hivatalos megnyitó ünnepségén.

Hozzátette, hogy az eredményt lényegesen befolyásolhatják a külső körülmények ? például az időjárás, az állam vagy a piac ?, de a teljesítmény döntő módon mégis csak az elvégzett munka minőségében gyökeredzik. Kitért arra, hogy az OMÉK iránt folyamatosan nő az érdeklődés, az idei árumustrán mintegy ezer kiállító mutatkozik be, és több mint százezer látogatót várnak a szervezők. A házelnök szerint az érdeklődés fontos forrása lehet, hogy folyamatosan nő a kereslet az egészséges, génmódosításoktól mentes magyar mezőgazdasági termékek iránt.

Az idei kiállítás mottója, a Kárpát-medence kincsei a regionális szemlélet fontosságát tükrözi; a külhoni magyar és régióbeli nem magyar termelőkre fordított figyelmet. Az OMÉK díszvendége Japán, a távol-keleti szigetország jelenléte pedig azt mutatja, hogy a kiállítás szervezőinek szakmai figyelme messze túlterjed a Kárpát-medencén ? mondta el az Országgyűlés elnöke.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter arról beszélt, hogy az OMÉK a magyar gazdák és a városiak közös ünnepe, a mintegy ezer kiállító között 122 határon túli termelő is bemutatkozik. Kitért arra, hogy a mezőgazdaságban az elmúlt években 50 ezer új munkahely jött létre, bizonyítva, hogy az ágazatot sikerült stabilizálni, fejlődési pályára állítani. A magyar agráriumban már érdemes dolgozni. Igaz a megélhetés nem könnyű, de biztonságos mindazoknak, akik keményen dolgoznak ? emelte ki a miniszter.

Masaaki Taniai japán mezőgazdasági erdészeti és halászati miniszterhelyettes elmondta: megtiszteltetés a távol-keleti szigetország számára, hogy a 78. OMÉK partnerországa lehet. Rámutatott, hogy az EU és Japán közötti szabad-kereskedelmi egyezmény megkönnyíti az árucserét Japán és Magyarország között is, általa közelebb kerültek az európai piacok Japánhoz. A látogatók az OMÉK-on a japán pavilonban sok érdekességet láthatnak, például szakét, wagyu marhahúst, amit meg is lehet majd kóstolni ? hívta fel a figyelmet a távol-keleti miniszterhelyettes.

Szóljon hozzá!