ZETApress

hírportál

Cipők a Műcsarnokban

CipőmágiaCipőmágia ? Experimentális cipődizájn címmel nyílt kiállítás ma 17 órakor a Műcsarnok földszintjén. A sajtóbejárásra a megnyitó előtt egy órával történt, ahol a tárlatot Mayer Mariann, a Műcsarnok kurátora mutatta be.

A 16 órai sajtóbejáráson Liza Snook kurátor, a Virtual Shoe Museum alapítója; Joyce de Gruiter művész, társkurátor; valamint a kiállító művészek közül Ike van der Plas (NL), Erik Cox (NL), Ona B (A), Anna Vasof (GR), Elisabeth Thorsen (N), Tóth-Kern Enikő (HU) és Paulovics Dóra Ivonn (HU) vett részt. Az október 22-én vasárnapig megtekinthető kiállítást Claudia Küssel művészettörténész nyitotta meg, köszöntőt mondott: René van Hell, a Holland Királyság kijelölt nagykövete.

A hágai Virtuális Cipő Múzeum kiállítása

Puszta lábvédő és divat funkciójukon túl a cipők identitást, csoporthoz való tartozást és a viselőjük személyiségét egyaránt magukban hordozzák. Ezenkívül jelentős kreatív lehetőséggel is bírnak. Formatervezők kezében a divatos mindennapi tárgy látványos és egyedi, autonóm plasztikai művé vagy limitált kiadású lábbelivé változik. A jelen kiállításhoz a cipőkre különböző szempontból tekintő, különféle nemzetiségű művészek és formatervezők művei közül válogattunk. A cipőtervezés változásokon ment át és az utóbbi években különösképpen az ipari formatervezők, építészek és művészek érdeklődését is felkeltette.

Amíg az egyik az anyagkutatás és technika szempontjából közelíti meg, a másik számára a felépítés és a kifejezés az elsődlegesen fontos. Vajon attól cipő-e a cipő, ha ténylegesen lehet használni, vagy már önmagában attól, ha az ember lábára illeszkedik? Vajon tíz év múlva is szükségünk lesz a bőrre, mint anyagra? Öt év múlva reggeli alatt kinyomtathatunk-e majd egy pár cipőt? Ez a kiállítás konceptuális, sokrétű műveket mutat be, amelyekre az ember felkapja a fejét, mivel annyival többről szólnak, mint egy pár hordható cipőről. Szeretnénk a cipők iránt érzett, egy kis bolondsággal vegyített szenvedélyünket a közönséggel is megosztani! ? mondta el a bejáráson Liza Snook kurátor és Joyce de Gruiter művész, társkurátor.

Szóljon hozzá!