ZETApress

hírportál

Kialudtak a fények

Éjféltől már nem láthatjuk Berkes Dóra fényinstallációit a Március 15. téren. Első felvillanásuk december 18-én este hatkor történt, azóta minden nap éjfélig gyönyörködhettünk a falra és a földre vetített szebbnél szebb alakzatokban. Akik elmulasztották, azok itt még megtekinthetik.

A művésznő nem először kápráztatott el fényeivel. Az előző években Budán, a Magyar Telekom székházának falain, s az előtte lévő füves talajon láthattuk színes képeit. A kiállítás most költözött át először Pestre, de a névadó szponzor a korábbi helybiztosító maradt. A szomszédos Hotel Marriott vendégei nem élvezhették a látványt, mert a körbeállványozott épület üresen tátongott.

Az installáció előkészítése két hónapig tartott. A vetítővászonként szolgáló épületeket lefényképezték, miután meghatározták a vetítési pontokat. A méretarányos felvételekre helyezett üveglapokra festette a művésznő képeit, s közben a fal folytonossági hiányosságaira, például az ablakok helyére is ügyelt. Azokat is belekomponálta az ábrákba.

Nem csak a képet, de a kísérőzenét is hozzá kellett igazítani a képekhez, melyet esténként tízig hallgathattunk. Lágyan szólt, hogy a lakókat se zavarja. A vetítő torony aljában lévő kávézóban forralt borral, sült gesztenyével és pogácsával várták a betérőket két héten át.

Szóljon hozzá!