ZETApress

hírportál

Hungarikumok a Petőfiben

A Petőfi Irodalmi Múzeumban ünnepélyes keretek között nyitották meg Kárpáti Tamás gyűjteményének Hungarikonok címet viselő kiállítását. Az ötletében és kivitelezésében egyedülálló tárlat megnyitóján a zsúfolásig megtelt korabeli szalonok hangulatát idéző teremben szinte színházban éreztem magam a szerencsés jelenlévőkkel együtt.

E. Csorba Csilla főigazgató bevezető köszöntője után Hegedűs D. Géza színművész idézetét, Ungvári Tamás író vidám, lendületes a múlt nagyjait felidéző anekdotázását, Bródy János zenész klasszikussá vált zenéjét és Kézdy György magával ragadó versmondását hallgathattuk meg ? tudatta Lantai József, aki a felvételeket is készítette.

Kárpáti Tamás több évtizedes kulturális- és újságírói ténykedése során olyan egyedülálló gyűjteményre tett szert, mely különböző művészek személyes tárgyait tartalmazza. A muzeális tárgyak már önmagukban is igazi ritkaságok. Kortárs képzőművészeket kért fel, hogy gondolják tovább a relikviákat, s megidézve egykori tulajdonosukat készítsenek belőlük képzőművészeti alkotásokat, mintegy életet lehelve a holt tárgyakba. A tárgyak sora hosszú listát venne igénybe, de néhányat megemlítenék, mint például Barcsay ecsete, Faludy botja, Tandori sapkája, Örkény zsebórája, Karinthy írógépe, Makk Károly rendezői széke, Aba-Novák pipája, Mándy Iván fakése.

A képzőművészeti alkotássá válást olyan nevek fémjelzik, mint Nádler István, Szemethy Imre, Pauer Gyula, ef. Zámbó István, Kentaur, Szotyori László, Tettamanti Béla, Radák Eszter, Haraszty István Édeske, Barabás Márton és még sorolhatnám a mestereket. A Petőfi Irodalmi Múzeumban látható kiállítás anyaga egy válogatás a teljes gyűjteményből, az itt látható tárgyak elsősorban irodalmi kötődésűek, de természetesen más érdekességek is láthatók.

A vallás kultuszából kölcsönzött relikvia szó magába foglalja az illető író, művész által használt, érintett, rá jellemző tárgyak együttesét… Pár éve tapasztalható a néprajzban és a kulturális antropológiában a tárgyak szerepének felcserélődése. Nem egyszerűen a már múzeumban levő tárgyak újraértelmezése, hanem egy összetettebb átalakulási folyamat, amelynek eredményeképpen a tárgyak társadalmi életét elemző tanulmányok egész sora jelenik meg. Nemcsak a múlt, de a kortárs tárgyak felé is egyre nagyobb figyelem fordul. Olyan érzésünk lehet, mintha Kárpáti Tamás megérezte volna az idők szelét és a műtárgy fogalom körébe bevonta az általa talált nevezetes emberekhez hungarikonokhoz köthető tárgyak körét.

Magánjellegű környezetből kiemelt tárgyak egy még magánjellegűbbé mennek át Kárpáti Tamáséba, az objektek többszörösen szubjektivizálódnak, hogy majd a kiemelés gesztusán keresztül műtárgyakká válhassanak. A tárgy jelentése, értéke új magyarázati hálóba kerül. A mindennapiságos, kiemelt szériatermék, a tárgy birtoklása, megőrzése vagy továbbadása, beépülése a gyűjteménybe egy művész szellemi átirataként szimbolikus tartalmat is nyer?. A múzeumi prezentáció révén eljutnak azokhoz is, akik azt sohasem láthatták volna ? mondta E. Csorba Csilla főigazgató. Kifejezte örömét, hogy ezt az állandóan bővülő gyűjteményt itt a Petőfi Irodalmi Múzeumban a művészet, művészeti relikviák otthonában bemutatják és szívből gratulált Kárpáti Tamásnak és Kárpáti Juditnak az invenciózus kísérletért, a gyűjtőszenvedély kiteljesítéséért.

Hegedű D. Géza első pillanattól fogva beavatottként ismerte ezt a tervet és látta, hogy szökkent szárba és hogyan borult virágba és hogy gyarapodott ez a csodálatos gyűjtemény. Úgy jellemezte Kárpátiékat, hogy mindig művészek között, művészek társaságában, színházi premiereken, könyvbemutatókon, kiállításokon jelen vannak lelkesítően, inspirálóan és integráló erővel. A kiállítás szellemiségéhez kapcsolódva Füst Milántól olvasott fel részletet a maradandóság illúziójáról. Kézdy György interpretálásában hallhattuk Karinthy Frigyes Előszó című versét, majd Bródy János a filléres emlékeiről énekelt.

Végezetül Kárpáti Tamás megköszönte minden kedves segítője tevékenységét és tréfásan köszönetet mondott azoknak, akik jelenlétükkel megtisztelték a vernissaget és azoknak is, akik távolmaradtak, ezzel is csökkentve a zsúfoltságot. Mindenkinek korhatár nélkül merem ajánlani a kiállítás megtekintését. A Hungarikonok ? Kárpáti Tamás szubjekt-gyűjteménye 2010. februárig látható a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Szóljon hozzá!