ZETApress

hírportál

Megújult az Aeropark

A Múzeumok Éjszakáján avatják fel az új Aeroparkot. A hivatalos felavatást ma délutánra időzítette a Légi-közlekedési Kulturális Központ és a Közlekedési Múzeum. Az elkövetkező hónapokban jelentős munkálatokra készül a szabadtéri kiállítóhely, több történelmi repülőgép pilótafülkéje újulhat meg és új múzeumi programok is indulnak.

A 16 órakor kezdődő eseményen részt vesz: Vitézy Dávid, a Közlekedési Múzeum főigazgatója; Hardy Mihály, a Budapest Airport Zrt. kommunikációs igazgatója; Ughy Attila, Pestszentlőrinc-Pestszentimre polgármestere; Szlahó Csaba, Vecsés polgármestere; Somogyi-Tóth Gábor, a Légi-közlekedési Kulturális Központ (LKK) ügyvezetője és Somogyi-Tóth Dániel, az LKK alapítója.

Az Aeropark a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér parkolójának bővítése miatt költözött a tavasz folyamán a repülőtéri felüljáró szomszédságába. Komoly kihívást jelentett a hosszú évek óta mozdulatlanul álló, történelmi repülőgépek átvontatása. A MALÉV életében egykor meghatározó szerepet játszó, a Közlekedési Múzeum gyűjteményébe tartozó típusok, valamint a speciális repülőtéri járművek exkluzív környezetbe kerültek, a repülőgépek különleges éjszakai megvilágítást kaptak.

Új környezet

Az új Aeroparkban megépült egy valósághű futópálya kicsinyített mása, ami több mint 20 méter hosszú. A szabadtéri repülőmúzeumban a 11 légijármű mellett oldtimer repülőtéri autók is láthatók, szimulátor, és jól felszerelt, modelleket, repüléssel kapcsolatos emléktárgyakat árusító shop is működik. Bizonyos forgalmi helyzetekben a látogatók feje felett, kis magasságban repülnek majd át a 31L futópályát megközelítő, Ferihegyre érkező járatok. Az Aeroparkból indulnak az egyre népszerűbb reptérlátogatások is. A Közlekedési Múzeum az idei évtől új családi és múzeumpedagógiai programokat hirdet a kiállítóhelyen, ami a tervek szerint számtalan rendezvénynek ad majd otthont.

Megújuló repülőgépek, értékmentő munka

Az elmúlt években jelentős rekonstrukciók zajlottak a repülőgépeken, a munka nem áll meg. Idén három gép, a Tu-154-es, a Tu-134-es, valamint az Il-18-as pilótafülkéjének felújítása történik meg, emellett új külső fényezést kap a Li-2-es repülőgép. A szakemberek, muzeológusok már a következő restaurálási és tartalomfejlesztési programok előkészítésén dolgoznak, így a megújult Aeropark a jövőben is folyamatosan fejleszti gyűjteményét és programjait. Az LKK és a Közlekedési Múzeum ugyanis kiemelt feladatának tartja a magyar polgári repüléstörténet, valamint az egykori nemzeti légitársaság emlékeinek gyűjtését, megóvását, restaurálását, továbbá a légi-közlekedéssel kapcsolatos ismeretterjesztést.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=E_SxuX7grVs[/youtube]

A Légi-közlekedési Kulturális Központ Közhasznú Nonprofit Kft (LKK) a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, valamint a Budapest Airport Zrt. szerződött partnereként az elmúlt években gyökeresen megújította a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér kulturális, múzeumi és ismeretterjesztő tevékenységét. Az Aeropark és az onnan induló repülőtér-látogatás a korábbi időszakhoz képest többszörös látogatószámokkal és jelentősen kibővült, színvonalas szolgáltatásokkal büszkélkedhet.

Három új kiállított repülőgéppel kiegészülve immár tizenegy történelmi légijármű, számos restaurált földi kiszolgáló eszköz, repülőgép-szimulátor, kávézó és ajándékbolt fogadja a látogatókat a múzeumban, az autóbuszos repülőtér-látogatás program pedig a nemzetközi összehasonlításban is egyedülálló módon interaktív tartalommal, aktív gurulóutak és futópályák melletti kiszállásokkal ad maradandó élményt immár évi sok tízezer embernek.

Szóljon hozzá!