ZETApress

hírportál

Múzeumok a kertben

Hívogat a Magyar Nemzeti MúzeumTöbb mint 120 múzeum és kulturális intézmény gyűlik össze az ország különböző részeiből szombaton és vasárnap a józsefvárosi Múzeumkertben a 22. Múzeumok Majálisán, mely hagyományosan a Múzeumok Nemzetközi Tanácsa (ICOM) által meghirdetett Nemzetközi Múzeumi Naphoz csatlakozik.

Varga Benedek, az MNM főigazgatója az Európa legnagyobb múzeumi rendezvényeként számon-tartott esemény délelőtti fővárosi sajtótájékoztatóján elárulta, hogy az ingyenesen látogatható fesztivál témája idén elsősorban a magyar múzeumi világ és a kert, a zöldterületek megóvása, a környezettudatosság kapcsolatára épül. Emlékeztetett arra, hogy tavaly 9,6 millióan látogattak el a magyar múzeumokba, a múzeumi intézmények népszerűségét pedig az is mutatja, hogy a Múzeumok Majálisa minden alkalommal 40-50 ezres közönséget vonz.

Szily Marianna, a 22. Múzeumok Majálisa fő-szervezője közölte: a majális idei mottója Múzeumok a kertben ? kertek és múzeumok lesz, és a környezettudatosságra nemcsak a cím, hanem számos program is figyelmeztet majd. A Múzeumkertben több mint 120 hazai múzeum mutatja be, milyen változatos anyagot őriz. Az MNM számos új programot is kezdeményezett a vendégmúzeumokkal együtt. Ilyen a múzeum belső tereit behálózó Műtárgysétány, melyre negyven intézmény küldött tárgyakat, de a vállalkozó kedvű látogatók a Tudássétányon is elindulhatnak, hogy a művészet, az irodalom és a természet témaköreiben tegyenek felfedezéseket.

A majálisra érkezők fűszer- és gyógynövényeket ültethetnek, mini herbáriumot készíthetnek, Dobó István korát idéző fegyver- és öltözetbemutatón vehetnek részt, valamint a krumplimalac-terelést is kipróbálhatják. Megtekinthetik Farkas Bertalan űr-hátizsákját, felülhetnek egy Pannónia-motorra, felfedezhetik Kádár János üdülőjét, és számos játékban, fejtörőben, kvízben is próbára tehetik magukat. A Civil negyedben a közönség húsz kulturális, szociális, környezetvédelmi és hagyományőrző szervezet munkájával ismerkedhet meg.

Szily Marianna kiemelte, hogy az MNM csatlakozott a Bringázz a Pesti Esttel! kampányhoz, a kerékárral érkezőket így ajándék várja majd. Deme Péter, a Pulszky Társaság ? Magyar Múzeumi Egyesület ügyvezető elnöke közölte, a társaság által alapított elismerések ? többek között Az év múzeuma- és Az év kiállítása-díjak ? átadására 20-án szombaton 13 órakor kerül sor a Múzeumkert színpadán, amely számos zenei és színházi programnak is helyet ad a hétvége során.

Szóljon hozzá!