ZETApress

hírportál

Féner Tamás jelképei

Féner TamásFéner Tamás: Jelképek erdején át… című kiállítása nyílik március 13-án hétfőn 18 órakor a Ráday utcai 2B Galériában. Az április 7-én péntekig látható tárlatot Parti Nagy Lajos író nyitja meg ? tudatta Böröcz László galériavezető.

Jelképek erdején át… Ezzel a Charles Baudelaire versrészlettel jellemezhető leginkább Féner Tamás bemutatásra kerülő munkáinak lényege, amely egyben kiállításának címe is. Megszoktuk, hogy fotóin megannyi történetet, sorsot, jelenséget jár körül. Professzionális felkészültség, a témák maximális ismerete, elmélyült odafigyelés és empátia jellemzi sorozatait. Most is látszólag szekvenciákban gondolkodik, de témaválasztása leszűkül, a forma, a ritmus, a konstrukció veszi át a prímet.

Ezek a feszesen megfogalmazott csendélet-történetek a geometriára, a belső feszültségre alapoznak. Visszaköszönnek ugyan eddigi érdeklődésének tárgyai is, a zsidó kultúra néhány rekvizituma, mint az imasál vagy a macesz, igaz, magasan elemelve, új kontextusba helyezve őket. A kiállítás a nagy elődökre is utal, a hal-fej csendélet Moholy-Nagy László előtt tiszteleg, de megjelenik Pécsi József előképe is. A tárlat öt témában járja körül Féner Tamás erre a kiállításra készült képeit ? írta Jerger Krisztina, a kiállítás kurátora. Charles Baudelaire: Kapcsolatok című verse Szabó Lőrinc fordítása.

Szóljon hozzá!