ZETApress

hírportál

Kockázatos kockázatok

Koc-ká-za-tosKockázatos: Orosz István ? Rézkarcok és faszobrok, valamint Kockázatok: Pálffy László kockagyűjteménye című kiállítások nyíltak meg délután a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban. Köszöntőt mondott Kiss Imre múzeumigazgató, az április 9-én vasárnapig látható tárlatot Rubik Ernő nyitotta meg.

Hazugság-e, ha olyan teret ábrázol az alkotó, s belé olyan tárgyakat helyez, amelyek a megszokott látványnak ellentmondanak? Menekülés-e, ha ismeretlen törvényekkel, új szabályokkal rendelkező világot talál ki magának, hogy a megunt régiből átléphessen ebbe? És vajon nem azért teszi-e mindezt, nem azért engedi-e észrevenni oly könnyen a képbe rejtett turpisságokat, fortélyos megoldásokkal olykor épp maga híva föl a figyelmet rájuk, hogy minél előbb rajtakapják?

Néha úgy hiszem, hogy a józan ész által eleve elfogadhatatlannak ítélt paradoxonok talán mégis alkalmasak arra, hogy segítségükkel több dolgot sejtsünk meg a világból, mint amennyit a hagyományos logika mentén felfoghatunk. Arra biztatnak, hogy fogadjuk kétkedve a látszólag nyilvánvaló állításokat, és higgyünk benne, hogy a világnak van egy másik, egy rejtett olvasata is, amelyet ugyan körülményesebb meglelnünk, de olykor már a keresés is izgalmakkal jár ? írta Orosz István a Paradoxonometriákról.

1974-ben alkotta meg az akkor 30 éves Rubik Ernő a róla elnevezett kockát, s a megnyitón is derekasan állta az autogramgyűjtők rohamát. Édesapja, idősebb Rubik Ernő (1910-1997) a ’60-as évek elején tervezte a kétkormányos Góbé típusú vitorlázó repülőt, melyen 1989-ben az Őcsényi Repülőtéren engem is képeztek. A megnyitón arról faggattam a Kossuth-díjas szobrász, építész, belsőépítész, játéktervező, feltaláló, egyetemi tanárt, repült-e már valaha? ? Kérdésemre elmondta, hogy önállóan soha, de gyermekként édesapja felvitte magával az egyik gépén. Már nem emlékszik melyiken, mert a Kossuth-díjas gépészmérnök a sokféle vitorlázógép mellett több motoros repülőt is tervezett.

Szóljon hozzá!