ZETApress

hírportál

Éjszaka a múzeumban

Első alkalommal rendezi meg a Múzeumok Őszi Éjszakáját november 14-én az Oktatási és Kulturális Minisztérium. Hangulatos, ízes, színes rendezvény lesz a Múzeumok Őszi Éjszakája, hagyományteremtő szándékkal szerveztük meg ezt a programot is ? mondta Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium kulturális szakállamtitkára a programokat bemutató sajtótájékoztatón, a Néprajzi Múzeumban.

A Múzeumok Éjszakája látogatói rekordja és a közönség évek óta visszatérő kérése volt az oka annak, hogy a tárca úgy döntött, megrendezi a Múzeumok Őszi Éjszakáját. Azt idei nyári rendezvényt az esős, viharos idő ellenére több mint 380 ezren látogatták országszerte ? tudtuk meg a tájékoztatón, melyről Lantai József tudósított, s a felvételeket is ő készítette.

Fejős Zoltánon, a Néprajzi Múzeum főigazgatóján kívül Sipos Jenő, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága szóvivője is köszöntötte a megjelenteket. A műsorok előzeteseként megnézhettük a Langaléta Garabonciások valamint Kéri György az első skót dudás bemutatóját és a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága jóvoltából eldönthettük melyik az igazi és melyik a hamis whisky.

Az ország valamennyi régiójában több tucat múzeum szervez az érdeklődőknek programokat a szeptember 28-a óta zajló Múzeumok Őszi Fesztiváljának záró hétvégéjén, a Múzeumok Őszi Éjszakáján. Budapesten 31, vidéken 49 múzeumban lesznek meghosszabbított programok ezen a szombat estén. A rendezvényre az intézmények különleges programokkal készülnek, a múzeumok zenével, színházzal és a tánccal telnek meg, de a Márton-nap alkalmából nem maradhatnak el az ünnepre jellemző késő őszi hangulatok, ízek és illatok sem!

Budapesten ez a rendezvény is egységes karszalagbelépővel látogatható, amely a felnőttnek 1300 forintba, a gyermekeknek hatszázba kerül. 6 éves kor alatt a belépés ingyenes. A karszalag belépést biztosít a csatlakozott budapesti intézmények minden programjára és feljogosít az állandó és időszaki kiállítások megtekintésére is.

Budapesten a karszalag szombat este 6-tól éjfélig használható fel, ám mivel ez a rendezvény egyben a Múzeumok Őszi Fesztiválja záróeseménye is, ezért számos múzeumban egész nap különleges programok zajlanak, így sok helyen azokra is érvényes lesz ez a belépő. Ezt a programfüzetben minden múzeumnál külön jelzik. (A Ludovika téri programot már korábban bemutattuk.)

Emellett a karszalaggal rendelkező látogatók igénybe vehetik a Múzeumbuszokat és délután 4 és hajnali 3 óra között a BKV bármely menetrendszerinti járatát. A karszalagok megvásárolhatóak a programban résztvevő budapesti múzeumokban és helyszíneken, illetve együttműködő partnerünk, a BKV jegypénztáraiban. Vidéken belépőjegyek az adott múzeumban vásárolhatóak. A MÁV-START Zrt. 33%-os alkalmi menettérti kedvezményt biztosít a rendezvényre látogatóknak, mely visszaútra a belépő felmutatásával együtt érvényes.

A tájékoztatón Csepeli Csaba, az AFF ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, hogy a mobilszolgáltatások következő generációja mobil alkalmazások és mobil internetes oldalak révén a Múzeumok Őszi Éjszakáján is segíti a könnyű eligazodást. A felhasználóknak kedvezve elkészült a rendezvény mobiltelefonra optimalizált weboldala. Csepeli Csaba elmondta, hogy a mobiltelefon alapú szolgáltatással bárhol és bármikor elérhetőek a rendezvénnyel kapcsolatos információk, valamint a látogatók egy mobiltelefonos térkép segítségével egyszerűen megtalálhatják a számukra érdekes helyszíneket.

Szóljon hozzá!