ZETApress

hírportál

A babatündérhez

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Múzeum új időszaki kiállítása a XIX. század végétől 1989-ig mutatja be a budapesti játékkereskedelem történetét. A tárlaton megjelennek a leghíresebb régi boltosok: Liebner bácsi, Kertész Tódor, valamint Késmárky és Illés, üzleteikkel és portékájukkal.

Egy rekonstruált enteriőrben megelevenedik Liebner bácsi játékboltja: A babatündérhez. Megismerhetjük a díszműáru kereskedőket és az Árkád bazárt. Igazi különlegességet nyújtanak a kor kiváló grafikusainak színpompás grafikái, árjegyzékei és számolócédulái.

Az előző századelő karácsonyi hangulatára emlékeztet egy játékokkal zsúfolt polgári szoba, ahol a babaház mellet egy korabeli hintaló is megcsodálható. A kronologikusan felépített kiállításon szinte minden évtized játékával találkozhatunk, köztük néhányra ráismerve felfigyelhetünk, arra hogy a játék mit sem változott.

A második világháború utáni időszakra a szocialista nagyvállalatok (TRIÁL, FŐBUHA) és áruházak (SKÁLA, CENTRUM) kínálata, illetve a kiskereskedelmi áruválaszték emlékeztet. Az 1960-as évek hangulatát a gyermekkocsikkal és lemezjátékokkal zsúfolt Meseország játékbolt idézi. A hazai kereskedők és gyártók termékeivel újra megtekinthetjük az 1960-as 1970-es évek játékkiállításait és nemzetközi vásárait (BNV, Interplayexpo). A vásári enteriőr a korabeli kirakatrendezés hagyományairól árul el kulisszatitkokat. Az állami áruházak játékvásárainak hangulatára emlékeztetnek a játékosztályok mesés játékbirodalmai.

A budapesti játékkereskedelem története

A legszebb ajándék a játék ? mondja a korabeli reklámfelirat. Ám a szocializmus ideje alatt gyakran az új játékszerekért is hosszú ideig kellett várni. Néhány nyugati játék beszerzése pedig egyenesen lehetetlen volt, holott a nagykereskedelmi vállalatok minden évben több játékot rendeltek, illetve cseréltek a szocialista országoktól. A korszakot a magyar játékkészítés és gyártás tradícióival és termékeivel a különböző szövetkezeteken és vállalatokon keresztül mutatjuk be.

Az 1970-es 1980-as éveket a TRIÁL Sport-, Hangszer- és Játék nagykereskedelmi vállalaton keresztül ismertetjük. A cég történeti bemutatása és a korabeli játékok szemléltetése mellett a TRIÁL által forgalmazott strand, camping, sport és hobby felszerelések is teret kapnak az enteriőrben. A kiállítás november 20-án, pénteken nyílik és 2010. március 15-ig látogatható.

A régi tárgyak mellett régi filmhíradók is tanúskodnak a kisfiúk és kislányok rég elfeledett játékairól, a játékkiállításokról és a játékgyárak történetéről. A minden korszakban megjelenő diavetítők a mesék színes hangulatát idézik. A kis látogatók a muzeális darabok nézegetése közben mai játékszereket is kézbe vehetnek a játszósarokban, a felnőttek pedig társasjátékokkal idézhetik föl gyermekkoruk hangulatát. Mert játszani szép, játszani jó.

Szóljon hozzá!