ZETApress

hírportál

Zsidók az I. Világháborúban

Szerelem papírrepülőnA Szerelem papírrepülőn ? zsidó történetek az I. Világháború idején című kiállítás tegnap este nyílt meg a Ráday utcai 2B Galériában. A december 15-én csütörtökig látható tárlatot Závada Pál író nyitotta meg, közreműködött: Dés László előadóművész.

Nem tudjuk az órát visszaállítani. Nem tudunk 1912-ben bemenni Szegeden Keglovits Emil fotóműtermébe, ahol Braun Zsigmond és Buchhalter Aranka pózol esküvője alkalmával. Abbáziában sem lehetünk együtt 1916-ban egy jómódú nyaraló családdal. Ugyanúgy, ahogy nem léphetünk be abba a mészárszékbe, ahol Goldgruber Simon pálfai (Tolna megyei) mészáros I. Világháborús emlékeit mesélte.

Nem vehetünk részt Klein Henrik és Wagschal Rózsa esküvőjén sem, amely 1910-ben Máramarosszigeten (ma Románia) igazi hagyományos zsidó lakodalom volt, és nem kérdezhetjük meg Feith Paulát sem, aki az I. Világháború idején ápolónőként dolgozott egy katonai kórházban. Azt azonban megtehetjük, hogy megkérünk idős zsidókat, meséljenek nekünk. Osszák meg velünk régi családi képeiket, és a képeken látható személyekhez és helyekhez kötődő emlékeiket. Ez a kiállítás a Centropa Alapítvány I. Világháború időszakát bemutató kiállítása, személyes élettörténeteken és családi fényképeken keresztül, szubjektív olvasatban ? kérik a szervezők.

Az élet nagy kérdései

art9 galériaA szomszédos art9 Galériában is ugyanakkor nyílt meg Elizabeth de Vaal & Zákány Dia képzőművészek More about LESS című kiállítása. A november 19-én szombatig látható tárlatot Márton Zsófia Eszter kurátor nyitotta meg. A mindennapokban ezernyi impulzus halmozódik fel bennünk és körülöttünk; fizikai, szellemi, lelki, és virtuális szinten is. Sokszor egyszerűen csak kevesebbre van szükségünk.

De hogy lehet megszabadulni a feleslegtől? Ha nagytakarítást végzünk a szellemi és fizikai tereinkben? Ha közszemlére tesszük őket? Vagy ha személytelenné alakítjuk, ezáltal eltávolítjuk őket magunktól? A kiállítás a befogadói attitűd útjait jeleníti meg, különböző megoldásokra tesz kísérletet, többek között a hogyanokra keresve a választ.

Szóljon hozzá!