ZETApress

hírportál

Artmagazin-díj az Art Marketen

Artmagazin zsűri a díjazottalÜzenet Párizsból // Szenvedély, lelkesedés, frissesség. Háromezer négyzetméter kiállítótér átnézése és egy jó hangulatú, közönség előtt zajló kerekasztal megbeszélés után az Artmagazin átadta a legszebb standnak járó díjat az Art Market nyitónapján.

Az idén hatodik alkalommal kiadott díjat a tizennégy éve alapított Artmagazin zsűrije ítéli oda. A hazai és nemzetközi művészeti világ érdekességeiről, népszerű életművek legfrissebb kutatásairól, izgalmas kép-nyomozási ügyekről olvasmányosan író, és gazdagon illusztrált magazinban a közönség elsőként olvashat szenzációszámba menő történetekről. A második világháborúban nácik és oroszok által ellopott műkincsek hazatalálásáról, a filmbe illő módon, Stuart Little kisegér segítségével előkerült Berény képről, az eltűntnek hitt Vaszary pannó regényes fordulatairól az Artmagazin közölt elsőként színes, sok képpel kísért anyagot.

Az Artmagazin mint a kortárs képzőművészeti vásárok nagy barátja, már évek óta díjazza a hazai art fairek legszebb standjait. A hagyományt teremtő elismerést először ? a Budapest Art Fairen ? a Kisterem Galéria nyerte el, majd négy éve ? már az Art Market Budapesten ? a 2B Galéria Waldsee 1944 nemzetközi levelezőlap kiállítása, ezt követően a Vintage Galéria, tavalyelőtt a Trapéz Galéria, 2015-ben pedig a Trema kiadót is üzemeltető montenegrói ISU ? Institute of Contemporary Arts vihette haza.

A díj odaítélésénél a zsűri a kiállítótér egységességét, ízlését, a galerista válogatásának önazonosságát értékeli, és figyelembe veszi azt is, a stand és megjelenítése hogyan segíti a magyar képzőművészet nemzetközi kontextusba illesztését. Ez utóbbi a most már angol nyelvű tartalmat is közlő magazinnál kifejezetten hangsúlyos lett.

Idén a VIOLUK Contemporary standja nyerte el az Artmagazin-díjat, mert egy kifejezetten kereskedelemre fókuszáló környezetben is sikerült otthonos, lakásgaléria hangulatot teremtenie ? válogatásával, a bemutatás módjával emlékeztet arra, hogy a művészet alapvetően személyes, emberi tevékenység és elköteleződés. Standján a Ludwig Múzeum életmű-kiállításáról is ismert építész-designer Yona Friedman lakása és gondolatai köszöntik a látogatót, a Párizsban vele forgatott interjú fontos globális üzenetekkel teli. Mellette Hajas Tibor, Kuchta Klára, Major János, Reigl Judit és Bernar Venet műveit láthatjuk a falakon.

? Az Artmagazin közvetlen viszonyt alakít ki olvasói és a művészet között, és épp ez tetszett a VIOLUK standján is: hogy látszik, szenvedélyesen érdeklik azok a művészek és témák, amikkel foglalkozik. A lelkesedést és a friss szemléletet is díjaztuk, amikor neki adtuk az Artmagazin-díjat ? mondta Topor Tünde, az Artmagazin alapító-főszerkesztője. A díj azt adja, amivel meggyőződése szerint legtöbbet tehet egy kortárs galériáért: presztízst, anyagi támogatást, vagyis kedvezményes részvételt a vásáron, kommunikációt és reprezentatív megjelenést a magazinban.

? Nagyon büszkék vagyunk az Artmagazin-díjra! Hálásak vagyunk a szakmai zsűrinek és az erre is nyitott közönségnek, hogy így értékelték a munkánkat. Idén nemzetközi perspektívából mutatunk be magyar művészeket. Legfőbb feladatunk a közvetítés, és tudjuk, fontos szerepe van a válogatásnak, ugyanakkor azt gondoljuk, sikerünket legfőképp az általunk bemutatott művészeknek és munkáik minőségének köszönhetjük ? mondta a díj átvételekor Lukács Viola kurátor, a VIOLUK Contemporary vezetője.

A zsűri idén egy nemzetközi szakemberrel egészült ki: Páldi Lívia kurátorral, aki számos európai intézménynél szerzett tapasztalata után 2011 és 2016 között a Baltic Art Centert (BAC) vezette. A hattagú testület tagjai tehát: Topor Tünde főszerkesztő, Winkler Nóra stratéga és Szikra Renáta szerkesztő, Artmagazin; Páldi Lívia független kurátor; Mucsi Emese főszerkesztő és Szilágyi Róza Tekla szerkesztő, Artmagazin Online.

Szóljon hozzá!