ZETApress

hírportál

Veránkai művészek az Üllői úton

Veránka szigeteA Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat ? mecenatúrájának fontos részeként ? 1991 óta minden nyáron nemzetközi képzőművészeti alkotótelepet szervez Veránkán a megye partner-megyéiből érkező művészek részvételével ? tudtuk meg Lantai Józseftől.

Veránka sziget a Duna közepén, Bajától északra. A természet különös ajándéka, hogy itt fekszik Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdeje, mely zegzugos holtágakkal, már-már őserdőt idéző növényvilággal és gazdag vadállománnyal csábítja és szinte mindig visszatérésre is készteti a látogatókat. Mivel a sziget csak csónakkal, vagy hajóval közelíthető meg, ez a terület kiválóan alkalmas arra, hogy itt, a zajos világtól távol, kizárólag az alkotómunkára koncentráljanak a művészek.

A páratlan szépségű veránkai táj kínálta lehetőség és az a szándék, hogy hazánk ily módon is kifejezésre juttassa európaiságát találkozott és cselekvésre ösztönözte a szervezőket. Az elmúlt 18 évben sok kiváló tehetségű, európai rangú művész alkotott a Veránkai Nemzetközi Képzőművészeti Alkotótelepen.

Az alkotási időszak végén, viszonzásként a szigeten eltöltött napokért, a művészek egy-két értékes alkotással ajándékozzák meg a vendéglátó Bács-Kiskun Megyei Önkormányzatot, aminek már egy jelentős értéket képviselő nemzetközi gyűjtemény az eredménye. A kiállításon az 2009-ban készült alkotások szerepelnek. A kiállítást Damó István grafikusművész, az alkotótelep vezetője nyitotta meg tegnap este 5 órakor. Megtekinthető november 14-ig az Üllői úti MUSEION No. 1 Galériában.

Szóljon hozzá!