ZETApress

hírportál

Vasárnapig látható a Picasso-kiállítás

Picasso alakváltozásaiTöbb mint 180 ezer látogató volt eddig kíváncsi a Magyar Nemzeti Galéria Picasso ?Alakváltozások, 1895?1972 című április 21-én csütörtökön 11 órakor megnyitott kiállítására ? tudatta Miklós Léna sajtófőnök.

A Szépművészeti Múzeum ? Magyar Nemzeti Galéria és a párizsi Musée National Picasso együttműködésében szervezett tárlaton a művész száz műve tekinthető meg, ez Pablo Picasso festészetének eddigi legnagyobb kiállítása Magyarországon. A kiállítás már csak ezen a héten látható, a Galéria hosszabbított nyitva tartással: augusztus 26-án, 27-én és 28-án ? pénteken, szombaton és vasárnap ? este 20 óráig várja a látogatókat.

A festményeket, szobrokat és grafikákat bemutató kiállítás Picasso életművének valamennyi periódusát felöleli, ugyanakkor egy kiemelt téma ? az emberi alak megformálásának folyamatos változása ? köré szerveződik, a kiállított műveken jól megfigyelhető a figurális ábrázolás festői megközelítésének változása a több mint hét évtizedet átölelő életműben. A tárlat Picasso jellegzetes alkotómódszerét végigkísérő kötetlen utazásra hív, hangsúlyozva a sorozatok, az ismétlődő motívumok és az áttörés különleges pillanatait. Az emberi alak megformálásának változásaiban Picasso művészetének lényege tárul fel: a folyamatos formai megújulás a kiállításon bemutatásra kerülő alkotások nagyobb részét kitevő festmények mellett a sokszorosított grafikai és rajztechnikáktól a plasztikai alkotásokon, kerámián keresztül a fotóig és filmig kísérhető végig.

A bemutatott száz mű nagy része ? 74 alkotás ? a Musée national Picasso-Paris gyűjteményéből érkezett, de szerepelnek alkotások a világ több nagy múzeumából is: a budapesti kiállítás megrendezéséhez kiemelkedő remekművek kölcsönzésével járult hozzá a jeruzsálemi Izrael Múzeum, a bázeli Beyeler-gyűjtemény, a berni Kunstmuseum, a moszkvai Puskin Múzeum és a stuttgarti Staatsgalerie. A kiállításon látható még a budapesti Ludwig Múzeum három festménye, valamint egy válogatás a Szépművészeti Múzeum Grafikai Gyűjteményében őrzött európai rangú metszetanyagból.

Szóljon hozzá!