ZETApress

hírportál

Erzsébet királyné és a divat

Sissy lovonCzédly Mónika ruharekonstrukcióiból időszaki kiállítás nyílik a Gödöllői Királyi Kastélyban november 14-én, melyet 2010. január 3-ig látogathatunk ? tudatták sajtósaik.

Erzsébet királyné kora legszebb asszonya volt, sudár alkatával, 173 cm-es magasságával, 50 cm-es derekával elbűvölte kortársait, és rajonganak érte ma is. A legelőkelőbb párizsi, bécsi és pesti szabók boldogok voltak, ha dolgozhattak számára.

Nem követte szolgaian a legfrissebb divatot, mindig átszűrte a saját ízlésén. Nem volt divatdiktátor, de mégis sokan utánozták hajviseletét, lovaglóöltözetét. Festmények, fényképek sokasága őrizte meg utolérhetetlen eleganciáját, amelyek alapján Czédly Mónika, a D?Elia szalon vezetőtervezője újraálmodta, és a XIX. századihoz hasonló anyagokból, aprólékos munkával rekonstruálta néhány viseletét. A krinolinos, gyönyörű kosztümök betöltik a kiállítóteret, amelyet a királyné képeinek reprodukciói, öltözködési szokásainak ismertetése és néhány, az ő tulajdonából származó, eredeti ruhadarab egészít ki. A kiállítás kurátora: F. Dózsa Katalin.

A Múzeumok Őszi Éjszakáján, november 14-én a kiállításhoz kapcsolódó divatbemutató lesz 20 órakor a kastély dísztermében, Inspirációk Erzsébet királyné ruháira címmel, Czédly Mónika tervező kollekciójából. 21 órakor F. Dózsa Katalin művészettörténész, 21:30-kor pedig Czédly Mónika mutatja be az Erzsébet királyné és a divat című kiállítást. Belépődíj ezen az estén 1000 forint lesz.

Szóljon hozzá!