ZETApress

hírportál

Kályhák Gyenesdiásról

Antik kályhagyűjteményA magyar államé lett a különleges kályhagyűjtemény. Nemzetközi viszonylatban is az egyik legértékesebb öntöttvas gyűjtemény került a magyar állam tulajdonába: a híres gyenesdiási gyűjteményt a Kormány döntése alapján a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum vásárolta meg ? tudatták sajtósaik.

A magyar és európai öntöttvas művesség kiemelkedő emlékanyagaként számon tartott gyenesdiási öntöttvas gyűjtemény több mint ötszáz darabból áll, melynek 136 öntöttvas kályha is része a legjelentősebb öntödékben gyártott öntöttvas kályhák szinte minden típusából. A teljes gyűjtemény értékét ? a hazai és nemzetközi műkereskedelmi árak figyelembe vételével ? művészettörténész-főmuzeológus, igazságügyi szakértő mérte fel és a szakvéleményében meghatározott áron került a gyűjtemény a Magyar Állam tulajdonába.

A kiemelt kulturális jelentőséggel bíró gyűjtemény igazi ritkaságokat is tartalmaz: többek között neogótikus kályhákat, füzérmintás oszlopkályhákat, csipkés burkolatú mesefigurás huzamkályhát, török?magyar párviadalt bemutató timpanonos kályhát és egyéb hazai és nemzetközi mestermunkákat. A különféle öntöttvas munkák között továbbá magyar királyi korona falidísz, II. Rákóczi Ferenc kassai újratemetésének elmékére öntött dombormű, vagy éppen öntöttvas gyufatartó is megtalálható. A nemzeti kulturális érdekre figyelemmel a kiemelkedő öntöttvas gyűjtemény vagyonkezeléséért a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum felel és gondoskodik annak méltó kiállításáról is a közeljövőben.

Szóljon hozzá!