ZETApress

hírportál

Kozma Lajos az Üllői úton

Gyönyörű budapesti épületek fotóit láthatjuk ma délutántól jövő év május 13-ig az Iparművészeti Múzeum második emeletén. Az épületek mindegyikében közös, hogy Kozma Lajos építész tervezte valamennyit. Mivel belsőépítész is volt, így a külsőt is alárendelte a belső elrendezésnek, a minél nagyobb egységnek.

Ráday Mihály megnyitó beszédében nem a tudományos elemzésekre, sokkal inkább személyes emlékeire hivatkozott. Kozma Lajos Margit körúti alkotását, a Május 1-et, illetve a későbbi elnevezésével Apolló mozit hiányolta leginkább a működő filmszínházak közül, mert így rejtve marad ez a csodás palota a nagyközönség előtt. Az Orsó utcai 21-beli fényképész házat nem csak szépsége miatt ajánlotta figyelmünkbe, hanem mert a közelében található a Nagy Imre Emlékmúzeum. A Napraforgó utcai villát is remekül felújította új tulajdonosa, Garas Dezső színművész.

Kozma Lajos három évvel élte túl a világháborút, s 64 évesen hunyt el. (Ráday büszkén jegyezte meg, hogy már egy évvel túlélte őt.) Kortársa, Komor Marcell rosszabbul járt, mert ő nem élte túl a világégést Sopronkőhidán. Ő is remek építész volt a háború előtt, mondta a városvédő, s egy Kozmáéhoz hasonló kiállítást igazán megérdemelne ő is!

A kiállítás megrendezését sokan támogatták. A bemutatóterem padlójára az Armstrong cég adta a linóleumot. Fél évszázaddal ezelőtt ez előkelő burkolóanyagnak számított az arisztokrácia körében. A főszponzor az Inter-Európa Bank volt, mert a Szabadság téri székházuk is Kozma Lajos alkotása. A megnyitó állófogadásának ételeit is ők szervírozták, melyeket a neszmélyi Hilltop Kft. boraival öblíthettük le.

Szóljon hozzá!