ZETApress

hírportál

Áthorpadni a nemlétbe

Vámos Marcell csellójátékával kezdődött a Halotti maszk ? élőmaszk című kiállítás tegnap este a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A megnyitón minden az elmúlást idézte. Kézdy György színművész Kosztolányi Dezsőtől és Juhász Gyulától is egy-egy halállal kapcsolatos verset mondott el. Az utóbbit Beethowen halotti maszkja ihlette.

A kiállítás anyagát a házigazdák negyven halotti maszkja képezte, de társintézetek, közöttük külföldiek is adtak fotókat és maszkokat. Mint Szilágyi János György ókorkutató professzor elmondta, már az ókorban is készítettek maszkokat. Az álarc egyébként nem hamisat jelent, hanem azt, hogy itt valami nem valódi. Az ókorban ezért játszottak maszkban a színészek, hogy így lépjenek ki saját maguk valóságából.

A maszkok között halotti és élőmaszkot egyaránt találtunk. Az előbbi csukott szemmel, az utóbbi nyitott szemmel ábrázolja alanyát. Elkészítéséről annyit tudhattunk meg, hogy először gipszlevonat kerül a megmintázásra váró arcra, majd ezt megszilárdulása után viasszal öntik ki. Ez utóbbit lehet aztán alakítani, finomítani.

Készítettek maszkot korábban aranyból is, bár ilyet nem láttunk a kiállításon. Ezzel nem a gazdagságot, hanem a múlhatatlanságot, a halhatatlanságot akarták kifejezésre juttatni. Azt is megtudtuk, hogy a halotti maszkokat a középkorban színészek viselték egy-egy családi megemlékezésen, hogy így régen elhunyt rokonaik is velük lehessenek.

A hónap eseményeként beharangozott kiállításon többek között Jókai Mór, Ady Endre, Babits Mihály és Mikszáth Kálmán halotti maszkja is látható az irodalom világából, míg a zeneszerzők közül bemutatásra került Beethowennek Juhász Gyulát megihlető maszkja is. Ezek az emberek az utóbbi kétszáz évben éltek, amikor a maszkok a kultusza elkezdődött. Vannak persze régebbi alkotások is, elég csak Luther Márton halotti maszkját megemlíteni a 16-ik századból.

A halált idéző megnyitó után a neszményi Hilltop Kft. vörösborával koccinthattunk az élők egészségére. Mivel nem akartam álarc nélkül kilépni saját magam józan világából, ezért csak mértékkel mertem belőle fogyasztani.

Szóljon hozzá!