ZETApress

hírportál

Rejtély Óbudán

Ma este a Kiscelli Múzeum új időszaki kiállítás nyílt Holttest az utazókosárban ? A Mágnás Elza-rejtély címmel. Középpontjában egy száz évvel ezelőtt (félévvel az I. Világháború kitörése előtt) történt bűnügy áll ? tudtuk meg a délutáni sajtóbejáráson Perényi Roland történész, muzeológustól.

1914. január 10-én a budai Margit rakparton két arra hajtó kocsis egy, a Dunába dobott utazókosárra lett figyelmes, amely egy fiatal nő holttestét rejtette. A szenzációs esetre természetesen az akkoriban kialakuló hazai és külföldi bulvársajtó is figyelmes lett, így az izgalmas bűneset napokig az újságok címlapján szerepelt, ezzel valóságos tömeghisztériát okozva.

A holttest azonosítása után kiderült, hogy a gyilkosság áldozata Turcsányi Emília, akit a korabeli Budapesten csak Mágnás Elzaként ismertek. A hölgy a kiscelli kastély egykori tulajdonosának, a bécsi származású Schmidt Miksa bútorgyárosnak volt a kedvese. A kiállítás a gyilkosság történetének bemutatásán túl foglalkozik a XIX-XX. század fordulójára jellemző női szerepek kérdésével, Schmidt Miksa és Mágnás Elza kapcsolatával, továbbá a gyilkosság miatt elítélt tettesek utóéletével, valamint a bűnügy körül szövődött számos városi legendával is.

A kiállítás a múzeum újonnan megnyitott kiállítóterében, a templomtér északi és déli toronyszobájában látható. A kiállítótér a Kiscelli Múzeum épületének azon részében található, ahol a Mágnás Elza-gyilkosságot követően Schmidt Miksa egy emlékkápolnát rendezett be egykori szeretője emlékére. A kiállításhoz kapcsolódó programokon többek között Mágnás Elza életének egykori helyszíneit felkereső városi sétákkal, filmbemutatóval és kerekasztal-beszélgetésekkel várják a látogatókat, amelyeken az egykori bűnügyeket kutató történész és a mai krimi író munkáját ismerhetik meg.

Az október 11-én vasárnapig látogatható kiállítás kapcsán megjelenő, gazdagon illusztrált kötetben a gyilkosságot különböző megközelítésből elemző tanulmányok mellett az esethez kapcsolódó korabeli dokumentumokat olvashatunk. A téma kapcsán indított blogon pedig további érdekes történeteket, információkat találnak meg az olvasók, s a szervezők ugyanide várják a bűnténnyel kapcsolatos újabb érdekességeket.

Szóljon hozzá!