ZETApress

hírportál

Minik a Városligetben

Három és fél Mini, működő Mini-motor és sok más érdekesség látható egy kétszintes kiállításban, amely a Mini Club Hungary megalakulásának 20. évfordulójára emlékezik mától március közepéig a Városligeti körúti Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumban. Fotóink Lantai József felvételei.

A 20 éves a Mini Club Hungary című kiállítást a legméltóbb helyszínen nyitotta meg délelőtt Krámli Mihály főigazgató, valamint Pribel András, a klub jelenlegi és Linczmayer Balázs, a korábbi elnöke. Nem véletlen a helyszínválasztás: az egyesület 20 évvel ezelőtt, 1995 őszén a városligeti múzeumban tartotta alakuló gyűlését. A kupolaterem központi terét teljesen kitölti az a galériás állványrendszer, amelynek az alján állnak az autók, az emeletén pedig a képes és szöveges tárlat látható.

Pribil Andrásnak, a klub jelenlegi elnökének muzeálissá minősített autóján kívül kiállítottak egy ritka Mini Pick Up kis-áruszállítót és egy versenyautó replikát is. Utóbbi az 1965-ös München?Bécs?Budapest Rallye 72. rajtszámú győztes versenyautójának mása, melynek pilótája a repülő finnek becézett Rauno Aaltonen, a ballábas fékezés művésze volt. Nem mindennapi látvány ez a szöges gumikkal és speciális lámpasorral felszerelt úgynevezett Works Mini Cooper.

A kakukktojás pedig a félbevágott Mini, melybe beleülhettünk. A szervezők igyekeztek olyan interaktív elemet is becsempészni a kiállítás soraiba, ahol a látogatók egy kicsit belekóstolhatnak abba az életérzésbe, amit a Mini Club Hungary tagjai egy-egy találkozón átélhetnek. A fél Mini egyfajta moziszékként szolgál a minis utazás televíziós átéléséhez. Mint Pribil elnök úrtól megtudtam, hazánkban mintegy négyszáz Mini van, melynek fele a 120 klubtag tulajdona. Az autók működőképesek, közúti közlekedésre alkalmasak, s Angliából biztosított számukra az alkatrész-utánpótlás. Cascót ritkán kötnek, mert egy esetleges kárra ez amúgy sem nyújtana fedezetet. A klubtagok rendszeresen vesznek részt találkozókon, idénynyitójuk február 28-án, a kiállítás helyszínén lesz. Negyedévente saját újságuk is megjelenik, melyből a vitrinekben is láthatunk néhányat.

A Miniket minden irányból 20 év alatt gyűjtött relikviák veszik körül. A találkozókon szervezett tájékozódási versenyek rallye-táblái és a találkozómatricákkal betelt oldalüvegek mellett díjak, kisautók és emléktárgyak igyekeznek bemutatni a szenvedélyes Minizés szépségeit. A kiállításra a klub tagjai egy több helyen megnyitott, a belső működést láthatóvá tevő bemutató Mini-motort is készítettek és állítottak ki. Az indítógombot megnyomva mindenki megcsodálhatja a belső égésű motor lassított működését, a sebességváltó és a differenciálmű fogaskerekeit, a gyújtás kiosztását, a himbák és a szelepek mozgását.

Szóljon hozzá!