ZETApress

hírportál

Feszty-körkép a Városligetben

Feszty-körképInternetre került a Feszty-körkép ? tudtuk meg az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark sajtótájékoztatóján tegnap délután Budapesten, a Szépművészeti Múzeumban. A téma egy világra szóló technikai újdonság bemutatása volt.

Kollár László és Kőnig Tibor, a Microsoft Magyarország szakértői 341 felvételt készítettek a 120 méter hosszú, 15 méter magas festményről, melyet digitalizáltak. Munkájuk egyelőre rejtve marad az interneten a keresőprogramok elől, de rövidesen felkerül majd az Emlékpark honlapjára, ahol mindenki díjmentesen nézegetheti. Az ötletet a svájciak adták, akik a Matternhornt mutatják be hasonló formában.

S hogy miért épp a Szépművészeti Múzeumban volt a sajtóbemutató? Mert a múzeum helyén 1896-tól ?99-ig itt állt az az épület, ahol a Milleneum évére elkészült körképet bemutatták. Azt is a Fesztyek tervezték, hiszen a nyolc testvér között Adolf és Gyula is neves építész volt. Erről a Felvidéken élő Feszty Zsolt beszélt, aki Árpád legkisebb testvérének, Bálintnak a dédunokája, s egyben az Emlékpark tiszteletbeli nagykövete.

Baán Lászlónak, a Szépművészeti Múzeum főigazgatójának köszöntője után Horváth Gábor, az Ópusztaszeri Nemzeti Emlékpark két és féléve kinevezett igazgatója szólt a jelenlévőkhöz. Megtudtuk, hogy az Emlékpark 1995-ös megnyitása óta mintegy négymillión látták a körképet, de az épület ? és a körkép ? most többhónapos felújításra szorul. Addig be kell zárniuk, de jövő nyárra szeretnének végezni a munkálatokkal.

Magyar Anna, a Csongrád Megyei közgyűlés elnöke elmondta, hogy a felújítási munkálatok költségvetése az eredeti hatszázmillió forintról már hétszázmillióra emelkedett. Ebből a megye 109 milliós önrészt vállalt, de mára ez is felment 190-200 millióra. Mivel internet nincs minden családban, a szegedi Megyeháza épületében óriáskivetítőn is hozzáférhetővé teszik a körkép digitalizált változatát.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Szüret Ópusztaszeren | ZETApress

Szóljon hozzá!