ZETApress

hírportál

?56. emlékére

Ma délután nyitotta meg Fritz Péter művészettörténész a Budapest Kiállító Teremben Baranyay András és Gulyás Gyula közös kiállítását. A Kossuth-díjas képzőművész és az Érdemes Művész szobrászművész 1956. emlékére készítette alkotásait. A Budapest Galéria az ötvenedik évfordulóhoz kötődő, vagy annak hatásait őrző műveikkel köszönti a forradalmat és szabadságharcot.

Baranyay András 18 éves folt a sorsfordító napokban. Önarcképei mellett kézábrázolásai jelentősek, de nyomon követhetők művein annak az élménynek az elemei, amelyek ötven éve érték. Hét lapot láthatunk az eredeti naplóból, és négy olyan tusrajzot, melyek 1956. október 23-a és november 10-e között készültek. Ezek a művek in situ vizuális leletek a forradalomról, írta róla Sümegi György.

Gulyás Gyula 12 esztendős volt 1956-ban. Utcakő sorozata látható a kiállításon 1973-tól 2006-ig. Forradalomra utaló munkái a kortárs képzőművészet változatos felfogásában készültek. A tárgy itt egybeesik a szimbólummal, a a konceptualizmustól a ready made-ig fejti ki a művész viszonyát a forradalomhoz. A kiállítás november ötödikéig látogatható.

A közeli Aranytíz Művelődési Központban Fekete Mária művész nyitott meg egy újabb ?56-os emlékkiállítást egy órával később az Átrium Galériában. A megfontolt Bakonyi Mihály festőművész három képe idézte 1956-ot a falakon. Mellettük Sípos Endre négy szobra késztetett gondolkodásra, míg Kréher Péter négy térplasztikája a belső világ felé fordította figyelmünket az ünnepi hangulatban.

Szóljon hozzá!