ZETApress

hírportál

Design a Bálnában

Határtalan design címmel több mint két hónapig látogatható a tizedik jubileumát ünneplő madeinhungary és a harmadik alkalommal megrendezendő meed ? Meeting of European and Central Eastern European Designers ? kiállítás, tudtuk meg a délelőtti tárlatvezetésen. Fotóink Lantai József felvételei.

A november 23-án vasárnapig nyitva tartó kiállításon a tárgyaikat, kollekcióikat önállóan fejlesztő cseh, lengyel, szlovák és magyar bútortervezők, belsőépítészek, textil- és formatervezők munkáit lehet megtekinteni Szigeti Szilvia textildesigner és Radnóti Tamás belsőépítész szervezésében és rendezésében. A designerek mellett a kiállításon magyar kortárs képzőművészek tárgyszimulációi, valamint a társadalmi design területén működő hazai csoportok és környezettudatos projektek is helyet kapnak a Budapest Galéria munkatársai ? Andrási Gábor, Konkoly Ágnes, Szegedy-Maszák Zsuzsanna és Török Tamás ? válogatásában. A szervezők ezúttal is nagy hangsúlyt fektetnek a kiállításhoz kapcsolódó szakmai nap szervezésére. A szakmai napon a résztvevő művészek 10-10 perces előadásokból álló sorozatát és fontos nemzetközi projektek pl. a stuttgarti Akademie Schloss Solitude ösztöndíj-lehetőségeiről, és a Lodzi Design Fesztivál ismertetőit hallgathatják meg az érdeklődők.

A rendezvénysorozatot a társművészek produkciói is gazdagítják, mint például a Góbi Rita Társulat kortárs táncelőadásának bemutatója: a holnap estu megnyitón a Tárgy?Tér?Tánc című előadással elevenítik meg a kiállításon látható műveket. Az előadást a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében, a Kortárs Galériák Hétvégéje programjaként október 17-én, illetve november 8-án 18 órakor is láthatják az érdeklődők. A Kortárs Galériák Hétvégéje alkalmából október 17-én 15 órától Martinkó József az Octogon Magazin Főszerkesztője tart tárlatvezetést az alkotók jelenlétében.

A madeinhungary+meed szervezői A madeinhungary 2004 óta, a meed ? Meeting of European and Central Eastern European Designers ? 2012 óta Szigeti Szilvia textildesigner és Radnóti Tamás belsőépítész szervezésében és rendezésében valósul meg. A tervezőpáros a MOME Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (korábban Magyar Iparművészeti Főiskola) végzett, majd mindketten a stuttgarti Akademie Schloss Solitude ösztöndíjasai voltak. Az Eventuell Galéria alapító tagjai, Ipari Formatervezői Nívódíjasok, Kozma ösztöndíjasok. A belsőépítészeti tervezésen és textiltervezésen kívül közel 200 kiállítás, rendezvénysorozat szervezése és rendezése fűződik a nevükhöz, többek között az Eventuell Galéria kiállításai, az 1990-s évek Textiváljai, az 1994-es BútoroSokk című kiállítás, a madeinhungary tárlatok szervezése és rendezése.

A madeinhungary+meed tárlat rövid története A madeinhungary elődje a Mai Magyar Bútortár Halasi Rita Mária művészeti író szervezésében, 2000?2003 között a Lakástrend és Design önálló kiállításaként került megrendezésre. A kiállítás mai formájában ? madeinhungary címmel ? Magyarországon egyedülálló független szakmai összefogás végeredménye, mely 2004?2012 között a Lakástrend kiállítások önálló tárlata volt a Műcsarnokban, a Gödör Klubban és a Millenárison. 2013-tól a Design Hét rendezvénye, melynek 2013-ban a VAM Design Center adott otthont. 2014-ben a Budapest Galériával együttműködésben, az Új Budapest Galériában, a Bálna épületében rendezik meg. A madeinhungary+meed jövője A tárlat a kollekcióikat önállóan fejlesztő cseh, lengyel, szlovák és magyar designerek ? belsőépítészek, építészek, bútortervezők, textil és formatervezők ? munkáit mutatja be. A szervezők és a résztvevők törekvése, hogy a kiállítás a régió egyik legrangosabb, független civil szakmai fóruma legyen, és alapot teremtsen az azonos hagyományokra, kulturális gyökerekre épülő párbeszédre, közös nemzetközi projektek, kiállítások szervezésére.

Szóljon hozzá!