ZETApress

hírportál

Millenárisi Art Market

Art Market Budapest 2014.Október 9-12-e között látogatható A Millenáris B-, C- és D-épületeinek közel 6000 négyzetméterén és az épületek közötti szoborparkban az Art Market Budapest 2014 nemzetközi képzőművészeti kiállítás és vásár, amely a kelet-európai régió vezető kortárs vásáraként és Magyarország legnagyobb művészeti kiállításaként vonzza Budapestre a közönség figyelmét ? tudtuk meg a délelőtti sajtóbemutatón.

A sajtótájékoztató előadója Ledényi Attila, az Art Market Budapest alapító igazgatója, 3 vendége Káel Csaba, a Művészetek Palotája vezérigazgatója, a Fesztivál Tanács Operatív Testületének elnöke, Kőrösi Orsolya, a Magyar Fotográfusok Háza ? Mai Manó Ház és a Robert Capa Központ igazgatója és Gajzágó György, a vásár sCULTURE elnevezésű szoborprogramjának kurátora volt. Az idén negyedik alkalommal megnyíló seregszemle 2014-ben is új elemekkel bővül: az ART PHOTO BUDAPEST elnevezésű kiállítási szekció, mint Kelet- és Közép-Európa egyetlen nemzetközi fotóvására a fotóművészet egyik új európai fővárosaként igyekszik pozicionálni Budapestet; kiemelt programja keretében az Art Market Budapest 2014-ben vendégvárosként Berlint látja vendégül.

Az eddigi sikerek, a látványosan növekvő nemzetközi érdeklődés alapján a szervezők a korábbiakat is meghaladó mennyiségű látogatót, mintegy 20 ország közel 100 kiállítóját várják az esemény négy napja alatt: a vásár idejére Budapest ismét Közép- és Kelet-Európa művészeti központjává, Európa egyik vonzó kulturális célpontjává válik majd. A szervezők a kiállítás kapcsán több mint 70 kiegészítő programot hoznak létre, ráadásul az Art Market Budapest idén első alkalommal az új arculattal és koncepcióval jelentkező CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál kiemelt partnere.

Az Art Market Budapest 2014 számokban

Az Art Market Budapest célja, hogy széles közönség számára biztosítson magas színvonalú nemzetközi művészeti élményt, egyúttal pedig a régió, és ezen belül is kiemelten Magyarország képzőművészeti választékára irányítsa a nemzetközi figyelmet. A közel hatezer négyzetméteren felépülő kiállítás és vásár, illetve az azt kiegészítő nagyszabású köztéri szoborkiállítás mintegy 500 művész számára biztosít bemutatkozási lehetőséget. Az elmúlt években reprezentált több mint 20 kiállító nemzet az idei évben továbbiakkal bővül, az eseményre a következő országokból érkeznek kiállítók: Ausztria, Csehország, Horvátország, Írország, Kazahsztán, Lengyelország, Luxemburg, Magyarország, Németország, Olaszország, Románia, Svájc, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Törökország, USA; a vásáron közel száz kiállító vesz részt. A szervezők az eddigi rekordot is meghaladó látogatottságra számítanak, az eseményt a legutóbbi évben négy nap alatt 22 ezren tekintették meg.

Szóljon hozzá!