ZETApress

hírportál

TérKépek a Kossuth téren

TérKépek a Kossuth térenA Kossuth tér felújítását bemutató TérKépek című fotókiállítással nyílt meg tegnap este az Országház Látogatóközpontjának kiállítótere. ? A kiállított több mint 200 fénykép egyidejűleg kordokumentum és művészfotó ? fogalmazott a Wachsler Tamás fotóiból rendezett tárlat megnyitóján az Országgyűlés elnöke.

A Steindl Imre-program igazgatója ? akinek 2011 és 2014 között munkaköri feladata volt a Kossuth tér újjáépítésének koordinálása ? nélkülözhetetlen munkaeszközével, a fényképezőgéppel egyedi felvételeken örökítette meg a Kossuth tér megújulásának minden egyes fázisát. ? Tamás több ezres nagyságrendben készített fényképeket a téren: csaknem kétszáz éves keréknyomokat megörökítve fényképezett a tér gyomrában és a magasban, az Országház homlokzatán őrködő Rézvitézzel összekacsintva kereste a madárlátta távlatot, fényképezett pirkadatkor és napnyugtakor, a Kossuth téri hótakaró vagy az árvíz idején, elköltöző vagy visszatérő szobrok tapintatos kísérőjeként gyakorlatilag mindenhol ott volt, ahol történt valami. A kiállításon megtekinthető több mint kétszáz fénykép egyidejűleg kordokumentum és művészfotó, a cselekvés idősodrában megmentett pillanatnyi örökkévalóságok, palack helyett digitális jelekbe rejtett és fényképpapírra kiterített Kossuth téri szerény üzenet a jövőnek: ezek voltunk mi, így mentek dolgaink a téren ? mondta Kövér László a kiállítás megnyitóján.

A házelnök emlékeztetett arra, hogy Wachsler Tamás a rendszerváltás utáni első Országgyűlésnek még képviselőként volt tagja, 2012-től pedig a Kossuth tér újjáépítési projektjét vezeti, miközben fényképezőgépével is megörökíti a beruházást. ? A Kossuth tér újjáépítését szeretik párhuzamba állítani a magyar állam újjáépítésével, amelyet nekünk feladatul szabtak ki 2010-ben a választók ? jegyezte meg a házelnök, hozzátéve: a különbség a két újjáépítés között az, hogy a Kossuth téri munkálatok idén lezárulnak. ? Pontosabban egy feladat még hátravan ? fűzte hozzá Kövér házelnök ?, az M2-es Metró kijárata fölötti MTESZ Székház még átépítésre vár.

Wachsler Tamás a beruházást a 2012. januári első kapavágásoktól annak elkészültéig végigkövette kamerájával, megörökítve a munkálatok minden jelentősebb fázisát. A tárlat augusztus 20-án szerdáig hétköznaponként 18:15 és 20 óra között, hétvégenként 16:15 és 18 óra között ingyenesen látogatható az Országház XV. Udvarában létrehozott kiállítótérben, amely novembertől a ház építéstörténetét bemutató tárlatnak ad majd otthont.

Szóljon hozzá!