ZETApress

hírportál

Júlia-vázák a Bálnában

Megnyílt a Zsolnay Óriásvázák-kiállítása délelőtt a Fővám téri Bálna Új Budapest Galériában. Az eseményen beszédet mondott Tarlós István fővárosi főpolgármester és Páva Zsolt, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere. Megjelentek a Zsolnay-család tagjai. Fotóink Lantai József felvételei.

Újra egy párt alkot a két Júlia-váza. ? A finom, kecses tárgyak mellett ismét szerepeltek az erőteljes formák, minták és magas tüzű zománcok. […] Hatalmas darabok készültek. […] A legszebb darabok között kell megemlítenem Júlia halászó japán nőket ábrázoló két tálát és [két] vázáját, amelyeket pávák és virágkelyhekben megbúvó madárkák díszítettek. Csak ezekkel lehetett a kétszáz festőt és festőnőt alkalmazni ? olvashatjuk Zsolnay Teréz és M. Zsolnay Margit: Zsolnay ? A gyár és a családtörténete 1863-1948 című könyvében. (Corvina, 1980.)

Az idézet Zsolnay Teréztől származik és a két nagyméretű váza kiemelkedő jelentőségéről tanúskodik. Dr. Gyugyi László gyűjteményének egy óriásvázája kalandos úton ?megtalálta? párját, így a két váza együtt várja a látogatókat megszületésük helyén, Pécsett, a Zsolnay Kulturális Negyedben A Zsolnay aranykora ? Gyugyi László gyűjteménye című kiállításon.

Az első Júlia váza (mely tervezője, Zsolnay Júlia után kapta nevét) 2013-ban került a gyűjteménybe Dr. Gyugyi László adományaként, s már ekkor tudni lehetett: létezik egy párja. Csak két ilyen váza készült, melyek formája megegyezik, a dekoráció azonban ? bár harmonizál ? mégis eltérő. A másik Júlia váza eredeti tulajdonosa az Amerikában élő Mary Weber, aki magyar emigráns szülők gyermekeként közvetlen kapcsolatban állt a magyar kultúrával. Antik tárgyak iránti érdeklődése vezette a Zsolnay díszkerámiák gyűjtéséhez. Gyugyi Lászlóval 1977-ben találkozott egy antik aukción, amely szoros barátsághoz és kettőjük közötti kölcsönös tisztelethez vezetett.

A Júlia váza Mary Weber 200 darabos magyar kerámiagyűjteményének csúcsdarabja volt, szerepelt a Bard Grciduate Center rendezésében 2002-ben létrejött nagyszabású Zsolnay-kiállításon, New Yorkban. A New York-i kiállítás és különösen a Gyugyi-gyűjtemény Pécsre kerülése egyre inkább érlelte a gondolatot Mary Weberben, hogy neki, a magyar emigráns szülők gyermekének, szintén vissza kellene juttatni szeretett Júlia vázáját Pécsre. Kívánsága rövid idővel 90. születésnapja után valóra vált.

A tárgy 126 év távoliét után, 2014. május 14-én érkezett vissza Dr. Gyugyi László tevékeny közreműködésével Pécsre, és azóta mindkét váza a Gyugyi-gyűjtemény állandó kiállítását gazdagítja. A vázapár Budapesten, a Bálna ? Új Budapest Galériában a mai megnyitót követően egy hónapon át lesz látható, ezt követően visszatérnek Pécsre, a Zsolnay Kulturális Negyedbe.

A váza adatai

Zsolnay óriásváza, formába öntött vázatesttel, kézzel rátett fülekkel, áttört nyakrésszel és talprészén reliefszerű kidomborodó virágmotívumokkal. Alaptestét nagyalakú pávák és stilizált virágerdőben bujkáló egyéb madarak díszítik arany kontúrozással. Gyártás éve: 1889. Alkotó/tervező: Zsolnay Júlia. Technika: magas tüzű, festett mázas fehér-cserép. Állapota: hibátlan. Magassága: 98 cm. Átmérő: 42 cm. Átmérő fülekkel: 48 cm. Váza súlya: 29 kg.

Szóljon hozzá!