ZETApress

hírportál

Kanadaiak Keszthelyen

Mary Keczan-Ebos

Mary Keczan-Ebos

Kanadai magyar képzőművészek mutatkoztak be Keszthelyen. A Kanadai Magyar Művészek Kiállítása keretében több mint negyven, Kanadában elismert kanadai magyar képzőművész mutatja be november 15-ig a keszthelyi Helikon Kastélymúzeumban azt, hogy milyen szerepet töltöttek be szűkebb közösségük és választott hazájuk kulturális színpadán ? tudtuk meg Szarvas Istvántól.

A tárlat védnöke Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkára és Pierre Guimond, Kanada nagykövete. A Re: In Situ ? Kortárs Kanadai Magyar Művészek Kiállítása a keszthelyi Helikon Kastélymúzeumból jövőre Kanadába költözik, ahol több múzeumban és galériában is kiállítják az anyagot.

A keszthelyi kiállítást szombaton Czoma László, a Helikon Kastélymúzeum igazgatója nyitotta meg. A kiállítást és a szép számmal ideérkezett kiállító művészt Andrea Blanar, a Kanadai Magyar Művészek Kollektívájának (KMMK) elnöke mutatta be angol nyelven. Beszédét a KMMK egyeik tagja: Julia Rajcsányi-Ciamara tolmácsolta magyar nyelven. Az elnök elmondta, hogy a tárlat ötlete 2006-ban született meg, az ?56-os forradalom 50-ik évfordulós ünnepségsorozata alatt.

Vastagh Pál, a Magyar Köztársaság kanadai nagykövete és felesége, Fenyvesi Erzsébet ? akik mindig is élen jártak abban, hogy a magyar és a kanadai kultúra közelebb kerülhessenek egymáshoz ?, ezúttal is a projekt mellé álltak. Támogatásukról biztosították a Kanadai Magyar Képzőművészek Szövetségének (CHAC) azon tervét, hogy egy utazó kiállítást mutassanak be Magyarország több kortárs képzőművészeti múzeumában. A mostani kiállítás Szentendre után itthon a második. Megnyitóján jelen volt a kanadai magyar sajtó kiemelt reprezentánsa: Majláth Mária, a Kanadai Magyar Krónika főszerkesztője is.

Szóljon hozzá!