ZETApress

hírportál

Ernszt András mozgása

Ernszt András meghívójaErnszt András: Rögzített mozgás című kiállítása nyílik ma este 18 órakor a Bródy Sándor utcai Molnár Ani Galériában. A június 6-án, péntekig, keddtől péntekig 12 és 18 óra között látogatható tárlatot Máthé Andrea esztéta nyitja meg ? tudtuk meg Molnár Ani galériavezetőtől. A következő nemzetközi művészeti vásár, az Art Brussels április 25-től 27-ig lesz Brüsszelben.

Ernszt András képei folyamatosan mozgásban lévő, dinamikus színkompozíciók. A festékrétegek a vászon síkjából való kilépése karakteres, plasztikus hatást kelt műveiben, tér illetve mozgás illúzióját kelti. Korábbi munkáiban is jelentős szerepet játszott a struktúra és rétegződés, ehhez társul a mostani kiállítás műveiben a dinamika, a mozgás illúziójának felkeltése és reduktív színhasználat.

A Rögzített mozgás képein nem találunk nyugodt pontokat. Különböző alakzatok rétegződése mélységet, diszharmonikus elrendezésük pedig dinamikát kölcsönöz a képeknek. A közel együttálló formák elmozdulása zavart vált ki a befogadóban és mozgó alakzatok érzetét kelti. A kiállított képek nyugtalan, folyamatosan helyüket kereső, véletlen mozgásból kialakuló formák kavalkádját mutatja be, s arra készteti a nézőt, hogy megtalálja azokat a pontokat, elmozdulásokat, melyek a művek dinamikáját eredményezik. Erre a folytonos mozgásra utalnak a címek is. Az Elmozdulás I. illetve az Elmozdulás II. képek különösen jól mutatják be az alakzatok együttállásából / együtt-nemállásából eredendő feszültséget, s a feszültség okozta dinamikát.

Ernszt korábbi képei színvilágukban impresszionista képek finomságát idézik. Miközben továbbra is harmonikus színkompozíciók, a Rögzített mozgás képeire reduktívabb színhasználat jellemző. A használt színtónusok monokróm képek hatását keltik, a festékanyagot, a felületek kidolgozottságát és kidolgozásuk technikáját állítják a középpontba. A képek komplexitását növelik a rétegződés adta fény-árnyékhatások illetve egy-egy szín árnyalataival való játék. A Bemozdulás című festmény jól példázza Ernszt új színhasználatának lényegét.

Ernszt András 1973-ban született Nagykanizsán, jelenleg Pécsett él és dolgozik. A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának adjunktusa 2010 óta. Számos ösztöndíjjal és festészeti díjjal ismerték el munkáját, többek között 1997-ben a DAAD, 2001-ben a Magyar Állami Eötvös ösztöndíj nyerteseként volt Münchenben illetve 2003-ban a Strabag Festészeti Díj díjazottjai között volt. 1997 óta rendszeresen szerepel egyéni és csoportos kiállításokon magyar és külföldi galériákban többek között Pécsett, Budapesten, Brüsszelben, Stuttgartban.

Szóljon hozzá!