ZETApress

hírportál

Róka és borz a múzeumban

Borz alomLakóparkok ? parklakók, avagy a városi természetet bemutató kampány kezdődött a Magyar Természettudományi Múzeum szervezésében ? tudatta a délelőtti sajtótájékoztatón Medzihardszky Zsófia, az Ismeretterjesztési Tudásközpont igazgatója a józsefvárosi Ludovika téren, miután Dr. Korsós Zoltán, az MTM főigazgatója köszöntötte a megjelenteket.

Magyarország lakóinak 65%-a városban él és egyre jobban eltávolodik a természettől. Pedig növények és állatok százai vesznek körül bennünket, városlakókat, melyekről legjobb esetben sem sokat tudunk. A biológiai sokszínűség fennmaradása érdekében biztosítanunk kellene az ő számukra is elfogadható és fenntartható együttélés körülményeit. A Magyar Természettudományi Múzeum Lakóparkok ? parklakók elnevezésű ismeretterjesztő, szemléletformáló kampánya tíz vidéki és egy budapesti helyszínen, valamint egy színes, interaktív honlapon kívánja megosztani azokat az ismereteket, melyek a városi élőlények fenntartható együttéléshez szükségesek.

A városokban felnövő generációk egyre jobban eltávolodnak a természettől, gyakran ismeretlen, esetleg félelmetes világot látnak benne, vagy egyáltalán nem tudnak az egyes itt élő növény és állatfajok létezéséről és jelentőségükről. Ráadásul a városi élővilág is folyamatosan változik, vadon élő állatok és növények települnek be lakott területekre a könnyebben megszerezhető élelemforrás miatt és akkor még nem beszéltünk az emberek által betelepített egzotikus állatokról és növényekről.

Ez egy folyamatosan változó, izgalmas világ, melynek megismertetése a Magyar Természettudományi Múzeum kutatóinak egyik fontos feladata. Kutatásaik a lakott környezet talajának élővilágától kezdve a panellakó denevérekig, padláslakó nyestekig vagy éppen a gyakran allergiát okozó gyomnövényektől a kertekben pompázó dísznövényekig terjednek. Hogy ez a tudás ne maradjon az épület falai között, a múzeum az Európai Unió 128 millió 703 ezer 611 forintos támogatásával országos kampányt indít szakértő partnerek bevonásával.

Helyszínek és együttműködő partnerek

Dévaványa ? ÁMK Ladányi Mihály Könyvtára és Művelődési Központja
Gyöngyös ? MTM Mátra Múzeuma
Kecskemét ? Kiskunsági Nemzeti Park Természet Háza
Mosonmagyaróvár ? Futura Természettudományos Bemutatóközpont
Nyíregyháza ? Nyíregyházi Állatpark
Szeged ? Szegedi Vadaspark
Szombathely ? Vasi Skanzen
Tabajd ? Mészöly Gedeon Általános Iskola
Vászoly ? Vászoly Község Önkormányzata
Veszprém ? Veszprémi Állatkert

Az informatív és szórakoztató, első sorban a gyerekeket megcélzó programok bemutatják közvetlen élő környezetünk értékeit és ezek fenntartásának fontosságát. Az érdeklődőkkel való folyamatos interaktív kapcsolattartás fontos eszköze a kampány honlapja, melyen hetente új feladatokat kapnak azok, akik a múzeum által meghirdetett versenyben indulni szeretnének, vagy bővebb ismereteket akarnak szerezni a városban élőket körülvevő élőlényekről. A környezetben megfigyelt élőlényekkel kapcsolatban felmerülő kérdéseket a honlapon regisztrálók online tehetik fel a múzeum kutatóinak.

Mindenkit arra buzdítunk, hogy ha érdekességet lát, fotózza le és a képet küldje el nekünk! A legjobb képeket nyereményekkel jutalmazzuk. A kampányzáró rendezvény, melyre a Magyar Természettudományi Múzeumban kerül sor, kapcsolódik a múzeumok éjszakájához. Itt hirdetik ki a fotópályázat nyerteseit, akiknek fotóit a nagyközönség is megtekintheti. Annak érdekében, hogy a programba minél többen kapcsolódjanak be, a múzeum saját és partnerei informális csatornáin kívül médiakampánnyal is népszerűsíti a rendezvényeket. A sajtótájékoztató zárásaként Tóth József Állati jó! című bemutatója zárta a házi és ház körül élő állatokról. Találkoztunk egérrel, patkánnyal, görénnyel, nyesttel, borzzal, rókával és kutyával.

Szóljon hozzá!