ZETApress

hírportál

Deák-ravatal Gödöllőn

Erzsébet királyné a ravatalnálZichy Mihály: Erzsébet királyné Deák Ferenc ravatalánál című monumentális olajfestményének restaurálás utáni bemutatója volt délelőtt 10 órakor a Gödöllői Királyi Kastély (GKK) Lovardájában. A vendégeket Gönczi Tibor ügyvezető igazgató és Dr. Gémesi György gödöllői polgármester köszöntötte, a festményt L. Simon László, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) alelnöke adta át a nagyközönségnek.

A festmény történelmi jelentőségét Dr. Csorba László a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) főigazgatója ismertette: Deák Ferenc, akit a magyarok a haza bölcseként tiszteltek és akinek nagy szerepe volt az 1867-es Ausztria és Magyarország közötti kiegyezés létrejöttében, 1876. január 28-án elhunyt. A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) földszinti előcsarnokában felállított ravatalánál másnap Erzsébet királyné is megjelent, elhelyezte koszorúját és megrendülten imádkozott. E jelenet megörökítésére 1876-ban állami megrendelést kapott Trefort Ágoston kultuszminiszertől az akkor már Európa-szerte ismert Zichy Mihály. A művész családját Zichy László és neje képviselte a mai bemutatón

A királyné személyes tisztelgésével biztosította a nemzetet együttérzéséről, ami a kortársak számára egyet jelentett azzal, hogy Deák halálával Ő a jövő záloga, a hon további patrónusa. A nemzet gyászát és a jövőbe vetett hitet a festményen két allegorikus szereplő is megjeleníti: a Haza sír Deák holtteste fölött, egy szárnyas Géniusz pedig egyik kezével vigasztalva átöleli a gyászoló Hazát, másik kezével csillagkoszorút tart a királyné fölött.

A romos állapotú festmény a Magyar Nemzeti Múzeum tulajdona, restaurálása 2012-14 között a Nemzeti Kulturális Alap Múzeumi Szakmai Kollégiuma támogatásával valósult meg, s mától a Gödöllői Királyi Kastély állandó kiállításán látható, a Habsburg képgaléria bevezető termében. A festmény restaurálásában közreműködött: Csanda Jenő, Bernád István és Orbán Kata festő-restaurátor művész, Szilágyi Sándor tárgyrestaurátor, Varga Ferenc aranyozó-restaurátor, valamint Dr. habil. Szentkirályi Miklós restaurátor szaktanácsadó és Kovács Éva Marianna történész-muzeológus.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Ferenc József Gödöllőn | ZETApress

Szóljon hozzá!