ZETApress

hírportál

Magyarok Londonban

Fotó: IFSMegnyitott a magyar stand a londoni divathéten. Magyar tervezők a London Fashion Week hivatalos programján. Tegnap este közös standon mutatkozott be Tomcsányi Dóri, a KELE clothing, a THEFOUR és a ZAKO a Design Terminál és a Balassi Intézet Londoni Magyar Kulturális Központ szervezésében ? tudatta Szabó Linda sajtó- és PR-referens.

A London Fashion Week hivatalos programjának része a február 13-a és 23-a között zajló International Fashion Showcase, melynek célja a nagy divatmárkák mellett a feltörekvő divatnemzetek pályakezdő tervezőinek bemutatása. A magyar divattervezők olyan országok legtehetségesebb alkotói mellett jelennek meg, mint Argentína, Ausztria, Svájc, vagy Svédország.

A Voyage through Central Europe három ország közös összefogásával jött létre, a Design Terminál, a Balassi Intézet Londoni Magyar Kulturális Központ és nemzetközi szervezőpartnerei, a Czech Fashion Council és a Slovak Fashion Council együttműködésével, hogy segítse a közép-európai régió 14 fiatal tervezőjének nemzetközi divatpiacon való megjelenését. A tervezők kiválasztásában az is fontos szerepet játszott, hogy rendelkezzenek megfelelő gyártókapacitással, mellyel egy esetleges megrendelést is teljesíteni tudnak.

Ahhoz, hogy egy tervező bekerüljön a divat nemzetközi körforgásába, nem elég a tehetség: saját tőkére, nagy kitartásra és rendkívüli szorgalomra van szükség. Évekig tart, mire a márka stabil nemzetközi vásárlóközönséget gyűjt maga köré, mire megtalálja a számára megfelelő értékesítési csatornákat. A Design Terminál, abban vállal szerepet, hogy a tehetséges tervezőket átsegítse ezen a nehéz időszakon ? emelte ki Ács Zoltán projektvezető, a Design Terminál üzletfejlesztési programjának vezetője.

Egy ilyen nagyszabású rendezvényen való megjelenés kiváló lehetőség a szakmai kapcsolatépítésre, illetve megismerkedhetünk olyan befektetőkkel is, akikhez más körülmények között nem lenne lehetőségünk eljutni ? mondta Kormos Anna Zsófia tervező, a THEFOUR egyik tagja. A magyar kreatívipar fejlesztéséért felelős Design Terminál szervezésében külföldön eddig Brüsszelben, Bukarestben és Pekingben mutatkoztak be fiatal magyar tervezők.

Szervezőpartnerek: Balassi Intézet Londoni Magyar Kulturális Központ, Czech Centre London, Czech Fashion Council, Design Terminál Nemzeti Kreatívipari Központ, Embassy of the Czech Republic, Embassy of the Slovak Republic in London, Slovak Fashion Council. Támogatók: Nemzetközi Visegrádi Alap, Szlovák Kulturális Minisztérium, LASVIT, TECHO, Slovak Design Center, Czech British Chamber of Commerce, Embassy of the Czech Republic in London. Az installáció alkotói: Bonta Gáspár, a kiállítás kurátora; Karcis Gábor videomapping; Kiss Miklós grafikai arculat; Ráday Dávid és Ráday Péter fotó és videó és Hegedűs Ágnes, az installáció projektmenedzsere.

Szóljon hozzá!