ZETApress

hírportál

Műcsarnoki finisszázs és premier

Werner NekesAugusztus 23-án zár a C3 Pillanatgépek című médiaművészeti kiállítása a Műcsarnokban. A vasárnapi zárónapon különleges programokkal igyekszünk méltó módon búcsúzni az idei szezon egyik legizgalmasabb kiállításától, amely kivételesen este 8-ig lesz látogatható ? tudtuk meg sajtósaiktól.

Az elmúlt két hónapban látható közel 50 kortárs művész munkái mellett a kiállításon kiemelt szerepet kaptak Werner Nekes gyűjteményének legfontosabb darabjai. A német kísérleti/avantgárd filmrendező közel harminc éve gyűjti a film, mint médium megjelenése előtt készített optikai gépezeteket, képalkotó eszközöket. Kollekciójából ezen a tárlaton 200 darabot láthatunk.

A kiállítás zárónapja alkalmából, vasárnap este 6-kor Werner Nekes személyesen lesz jelen legismertebb filmje, az Uliisses első budapesti nyilvános vetítésén, a Műcsarnokban. A filmet, számos elismerés mellett, az 1982-es London Filmfesztiválon az év filmjének választották. A film, amelyet a rendező James Joyce Ulysses, Homérosz Odüsszeia és Neil Oram The Warp (A lánc) című műveinek felhasználásával készített, valódi stilisztikai bravúr. A kísérletezést, valamint a fotográfia elemeit kedvelőknek kihagyhatatlan alapmű.

Werber Nekes

A Bauhaus létrejöttének kilencvenéves évfordulója alkalmából weimari kezdeményezésre, angol, magyar és francia partnerek részvételével meglapított bauhaus lab 2009 projekt keretén belül, este 8-tól a budapesti bauhaus lab bemutatja a polifilm modulátort. A projektben résztvevő művészek egy olyan eszközt építettek, mely nem csupán vetíti a mozgóképeket, de szimultán mozgatni is képes a vetítéseket. A három vetítős változat névadásakor Moholy-Nagy klasszikus, három film együttes vetítését (polifilm) ábrázoló Fény-tér modulátorára gondoltak.

A műcsarnoki premier alkalmából láthatók lesznek az első, kifejezetten erre a szerkezetre készült filmek is. Három mozgó projektor párhuzamos vetítését láthatjuk, melyek tetszőleges pályát írhatnak le horizontális irányban 180 fokos, vertikálisan 45 fokos határok között. A polifilm modulátor nem csupán eszköz, inkább olyan nyitott mű, melynek segítségével ? egyszerű program révén ? bárki elkészítheti és bemutathatja saját szimultán(poli)filmjét.

Szóljon hozzá!