ZETApress

hírportál

Vásár a Millenárison

Holnaptól vasárnapig harmadik alkalommal kerül megrendezésre Magyarország egyetlen és Kelet-Európa legjelentősebb kortárs képzőművészeti vására. Az Art Market 2013 Budapest idejére fővárosunk Európa kiemelt kulturális központjává válik ? tudtuk meg a ma déli sajtóbejáráson.

A vásár a Millenárison mintegy húsz ország kiállítóinak köszönhetően közel ötszáz művész alkotásait mutatja be a Millenáris B-C-D épületeinek kiállítótereiben és az épületek közötti parkban. A zártkörű megnyitó ma délután 5-kor és este 7 órakor lesz, míg a nyitó parti éjjel fél 11-kor kezdődik a közeli Átrium Film-Színházban, a Margit körút 55-ben.

A vásár olyan művészeti, társadalmi és társasági esemény, amely látványos és élvezetes formában teszi a képzőművészetet könnyen hozzáférhetővé. Célja a széles közönség mobilizálása, a látogatók számára magas színvonalú nemzetközi művészeti tartalom biztosítása, nem utolsósorban pedig a régió, és ezen belül is kiemelten Magyarország képzőművészeti választékának nemzetközi környezetben történő bemutatása és népszerűsítése. A vásár az idei évben annak tartalmai elemei tekintetében is tovább fejlődik, a vásár területe az idei évben a korábbinál is ?akciódúsabbá? válik.

Az újdonságok közé tartozik, hogy kiemelt szerepet kap például a szobrászat, mint látványos, de sokak számára még kevésbé ismert és gyűjtött műfaj: a sCULTURE néven kialakított program a kiállítóterekben és a Millenáris épületei közötti parkban a szobrászat szerepét igyekszik bemutatni és megerősíteni a kortárs képzőművészetben.

A VISEGRAD4 ? A kreativitás régiója kiállítási szekció különleges közép-európai csemege, a V4 jelenlegi magyar elnökségének látványos kulturális diplomáciai eleme, amelynek keretében a kiállítótér külön szegmensében cseh, lengyel, magyar és szlovák galériák színes, magas színvonalú anyaga a művészeti ágak komplexitásán (festmény, fotó, szobor, installáció) keresztül mutatja be a visegrádiak művészeti életét. A vásár idei kiemelt témájához kapcsolódó LA GRANDE MIGRATION program világszínvonalú szakmai esemény, amelynek leglátványosabb eleme a mintegy 20 nemzetközi művész munkásságából válogató nemzetközi kiállítás a Millenáris B-épületének emeletén.

Az ART+ projekt a társművészetek bevonásával segít valódi művészeti fesztivállá bővíteni a vásárt, amelynek keretében performanszok, művészeti akciók mutatkoznak be: nemzetközileg ismert New York-i performer fellépése éppúgy része ennek, mint például a helyszíni élő szoborépítés. A vásár napi zárása után pedig érdemes még elidőzni a Millenárison, hiszen a helyszínen kialakított találkozóhely, az AFTER.BAR segít a galériásokkal, művészekkel, gyűjtőkkel közelebbi személyes kapcsolatokat is kialakítani.

Az elmúlt évek eredményei, a látványosan növekvő nemzetközi érdeklődés, az alapterület folyamatos bővítése mellett is telt házas kiállítási csarnokok azt látszanak bizonyítani, hogy valóra válhat egyik fő célunk, és Budapest is bekerülhet a világ számottevő művészeti vásárainak otthont adó városok elitklubjába. Az idei évben szervezett programelemek valódi művészeti fesztivált ígérnek a több tízezres közönségnek, köztük a Keletről és Nyugatról egyaránt a vásárra érkező nemzetközi csoportoknak ? emelte ki Ledényi Attila, a vásár igazgatója.

Szóljon hozzá!