ZETApress

hírportál

Könyvtári Szín-harmónia

Semmelweis vonósnégyesGéczy Olga és Aurell David: Szín-harmónia című kiállítása nyílt meg tegnap este 6-kor Vérmezőn, az Attila úti Országos Mezőgazdasági Könyvtár és Dokumentációs Központ kiállítótermeiben. Megnyitotta: Dr. Matits Ferenc művészettörténész, közreműködött a Semmelweis vonósnégyes: Dr. Kelemen László, Dr. Székely György, Konrád György és Dr. Asbóth Richárd.

Géczy Olga karmester, festőművész vezényelt Zürichben, Luzernben, Lipcsében, Vilniusban, Ausztriában, Franciaországban is. Karmesterként 1994-ben elnyerte az Európai Közösség Kultúrdíját. A Magyar Artisjus is kitüntette, magyar szerzők műveinek külföldi bemutatásáért. Hét CD felvételt készített. Haydn: Le Pescatrici című operája a Hungaroton gondozásában jelent meg avatott vezényletével, a Litván Állami Operaház szólistáinak, zenekarának és kórusának közreműködésével. Egyedülálló a hanglemezpiacon, megrendelhető az Interneten és a hanglemezboltokban. Az utóbbi 12 évben érdeklődése a képzőművészet felé fordult. Hat szemesztert végzett a Californiai Ventura College képzőművészeti szakán. 2003-ban állított ki először Párizsban, ezt számos egyéni tárlat követte Európa nagyvárosaiban. Kitüntették Cannes-ban, Párizsban és a japán Kobe-ban.

Aurell David William építészmérnök, festőművész harmadik generációs amerikai, német-svéd családból származik. Minnesotában született, iskoláit részben ott, részben Ann Arborban végezte. Belsőépítészi és építészmérnöki diplomát szerzett, igy nagyon közel áll a művészetekhez. Festményeiben a fények villódzását és a mozgás dinamikáját akarja kifejezni. Az utolsó 12 évben ismét a festészet felé fordult. Ma Magyarországon él feleségével, Géczy Olgával. Létrehozták a Pajta Galériát, majd megalapították Tökön a Művészet és Kultúra Világa Egyesületet.

Kiállításuk november 30-án, szombatig látogatható hétköznaponként 9-től 18 óráig, szombat-vasárnap 10-től 16 óráig. Mottója egy Murakami Haruki idézet: Ha nincs szeretet, a világ olyan, mint az ablak előtt elsuhanó szél. Nem foghatod meg a kezeddel, nem érzed a szagát sem. A megnyitón a Nyakas Pincészet fehérborát nyakalhattuk, s egy meg nem nevezett szomszéd néni finom pogijait és sütijeit majszolhattuk.

Temesvár az Attila úton

Az Európai Utas Alapítvány Székely László, Temesvár építésze című fotókiállítása november 8-án, pénteken 15 órakor nyílik az Attila úti Országos Mezőgazdasági Könyvtár Tessedik-termében. Megnyitja Benczekovits Beatrix, az OMGK főigazgató-helyettese, Módos Péter, az Európai Utas Alapítvány kurátora, Szász Enikő temesvári színművész és Szekernyés János temesvári művészettörténész. Utána mindenkit szívesen látnak egy pohár borra és egy kis harapnivalóra. Mivel a Bálna is akkor nyílik meg a ferencvárosi Duna-parton, a november 24-én vasárnapig nyitva tartó kiállítás megnyitóján nem kell nagy tömegre számítani.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Székely-fotók a múzeumban | ZETApress

Szóljon hozzá!