ZETApress

hírportál

Almási-kép Almásyról

Almásy Pál Fotó AlmásiAlmásy Pál fotóit láthatjuk mától két hétig a Sajtóházban. A XX. század tanúja címmel Almásy Pál (Paul Almasy) világhírű fotóművész eddig kevéssé ismert nyolc képéből nyílt emlékkiállítás ma délután 15 órakor a MÚOSZ Vörösmarty utcai Székházának I. emeleti Táncsics-termében.

A november 8-án, péntekig látható kiállítást Keleti Éva fotóművész nyitotta meg, rendezője Dr. Bérczessy Lajos kommunikációkutató, egyetemi docens. A 10 évvel ezelőtt 97 évesen elhunyt fotóművészről mindketten megemlékeztek. Megtudtuk tőlük, hogy a Párizs melletti Thoiry-ban élt-halt sajtófotós bejárta a világot, több nyelven beszélt, mégis mindig magyarnak vallotta magát. Szerette a nőket és a lovakat, mindkét hobbija élete végéig elkísérte.

Képírás ? sajtófotó című tankönyvéből sok éven át tanultak a sajtófotósok a MÚOSZ Bálint György Újságíró Iskolán. Generációk nőttek fel rajta, mára viszont keresve sem találunk belőle. Hasznos lenni újra kiadni, s addig is elérhetővé tenni az interneten! Nem csak a könyv címlapja, de egy 2001-es újságkivágás is látható volt az Almásy-fotók mellett. A cikk a 95 születésnapra készült, s Almási J. Csaba mellékelt fotóját is tartalmazta Almásy Pálról, amint kikacsint a felvevőgép mögül.

képírás - sajtófotóSok év óta a kép és különösen a fotografikus kép ? számos szemiotikával és szociológiával foglalkozó kutató tanulmányozásának tárgya, akik minden oldalról vizsgálják és elemzik ennek közlési eszköznek a nyelvezetét. Azok a könyvek, amelyekben ezek a kutatók elénk tárják munkájukkal kapcsolatos elképzeléseiket és eredményeiket, olyan érzést keltenek bennünk, mintha a kutatások pusztán elméleti síkon folynának, mintha szerzőiknek semmilyen kapcsolatuk nem volna a fotografikus képek alkotóival. Az alkotók, a maguk részéről, ez ideig igen kis érdeklődést tanúsítottak azon kérdések iránt, amelyek az általuk küldött üzenetek befogadásának feltételeire vonatkoznak.

Az alkotók erőfeszítéseiket általában szép és jó fényképek készítésére összpontosítják, ámde felvetődik a kérdés: milyen ismérvek alapján lehet egy fényképet elbírálni? A képfelhasználók ? kiadók, szerkesztők, oktatók, stb. ? ugyancsak nem ismerik jól a képek nyelvezetét: nincsenek tisztában a képnek, mint közlési eszköznek a minőségi követelményeivel és jellemzőivel. A felhasználók közül egyedül a publicisták ismerik jól a képet, és tudják is hasznosítani. Ez a könyv huszonöt év gyakorlati tapasztalatait, gondolatait és megfigyeléseit közli a fénykép, mint közlési eszköz felhasználásáról ? olvasható a ’79-es tankönyv ajánlásában.

A tárlat a Sajtóház nyitva tartási idejében, hétköznap 9 és 18 óra között látható. Kivételek azok az időpontok, amikor a teremben rendezvény van. Érdeklődni a recepción a +361-478-9040 számon lehet. A földszinti Mikszáth-teremben október végéig Tarján Zsófia kortárs képzőművész képei láthatók. A belépés mindkét tárlatra díjtalan.

Szóljon hozzá!