ZETApress

hírportál

Supka Manna Józsefvárosban

Sipos Mihály és Kardos MáriaTegnap este fél 7-kor a Józsefvárosi Galéria és Rendezvényközpontban Hommage a? Manna címmel nyílt meg a Magyar Festészet Napja alkalmából rendezett kiállítás Dr. Supka Magdolna Széchenyi-díjas művészettörténész emlékére. A kiállítás november 5-én, keddig hétköznapokon 9-től 18 óráig ingyenesen megtekinthető! A kiállítást Kernács Gabriella művészettörténész nyitotta meg.

Közreműködött Sípos Mihály, a Muzsikás-együttes Kossuth-díjas prímása hegedűn és neje, Kardos Mária népzenész gordonkán. A meghívott művészek: Atlasz Gábor, Ágotha Margit, Banga Ferenc, Bényi Eszter, Bikácsi Daniela, Bráda Tibor, Csikai Márta, Csíkszentmihályi Róbert, Földi Péter, Gaál József, Giczy János, Hegedűs Endre, Kárpáti Tamás, Kovács Imre, Kovács Péter, Kő Pál, Krajcsovics Éva, Kurucz István András, Lévay Ádám, Lóránt János Demeter, Makó Judit, Maracskó Gabriella, Mayer Berta, Mészáros Géza, Muzsnay Ákos, Püspöky István, Rékassy Csaba, Rékassy Eszter, Sáros András Miklós, Sulyok Gabriella, Szabó Tamás, Szentgyörgyi József, Szemethy Imre, Tenk László, Végh András, Wilhelm Károly voltak. Kapcsolódó programok: tárlatvezetés október 22-e, 25-e, 28-a, 29-e, 30-a és 31-e, 18 órától, belépődíj: 500 forint. Múzeumpedagógia gyerekeknek minden kedden, szerdán és pénteken, ingyen! A programokra bejelentkezés a +36-20-587-7444 mobilszámon szükséges!

Lélekben társakA megnyitón bemutatták a Supka Magdolna és Féja Géza levelezését tartalmazó, a Nap Kiadó gondozásában most megjelent Féja Endre: Lélekben társak ? Supka Magdolna és Féja Géza levelezése 1937?1976 című kötetét, mely válogatás Supka Magdolna és Féja Géza levelezéséből. 366 levél az 1937 és 1976 közötti évekből. A válogató Féja Endre, az író fia volt. Az írásokat átszövi az érzelmi kötődés; megismerkedésük, házasságkötésük, válságaik, válásuk, majd az újra éledő lelki kapcsolatuk: a szeretet, vállalás, önzetlen segítés és a kölcsönös megbecsülés érzése. De ami ennél sokkal fontosabb: a levelek hátterében megjelenik a kor politikai, rendőrségi, társadalmi és irodalmi élete, valamint a barátok és az ellenfelek.

Sok szereplő tűnik fel, főleg az 1945 utáni évek közismert politikusai és írói közül, valamint mindkettőjük baráti társasága. Elénk tárul egy nagy alföldi város, Békéscsaba világa és a kor eseményei, ahogyan ezt Féja Géza ?alulnézetből? látta és átélte, valamint ezeknek a fővárosi vetülete, Supka Magdolna leveleiben. Megismerhető a Supka család és Supka Géza élete is ezekből az évekből. Supka Magdolna és Féja Géza levelezése 1937-ben, házasságkötésük előtt kezdődött, és dacára már 1941-től kezdődő különélésüknek és 1943-as válásuknak, életük végéig tartott. A 600 oldalas könyv tegnap este 4500 forint helyett 3500 forintért volt kapható!

Szóljon hozzá!